Dombrovskis cer uz esošās koalīcijas palikšanu pie varas arī pēc Saeimas vēlēšanām

Premjers un viens no partiju apvienības "Vienotība" vēlēšanu lokomotīvēm Valdis Dombrovskis (JL) cer uz esošās koalīcijas palikšanu pie varas arī pēc Saeimas vēlēšanām.

Kā Dombrovskis atzīmējis intervijā laikrakstam "Diena", atbilstoši sabiedriskās domas aptaujām esošajai koalīcijai nākamajā Saeimā varētu būt vairākums. "Tas, mūsuprāt, ir optimālais koalīcijas modelis - "Vienotība" kopā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Visu Latvijai"/"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK."

"Attiecībā uz ZZS, protams, ir jautājumi, kuros mums ir domstarpības. Kā piemēru varu minēt [bijušā ģenerālprokurora Jāņa] Maizīša balsojumu, kur mums bija diametrāli pretēji viedokļi. Taču jautājumos, kur mums ar ZZS nesaskan viedokļi, ZZS domubiedrus bez problēmām atrod "Par labu Latviju" (PLL) un "Saskaņas centrā" (SC), vismaz šajā Saeimā," sacījis politiķis.

Taujāts, kāda varētu būt valdošā koalīcija, ja esošajai koalīcijai tomēr neizdosies iegūt vairākumu, Dombrovskis savu redzējumu īsti nedod: "Ja runājam par pašreizējiem koalīcijas partneriem, tad gan ZZS, gan "tēvzemieši" ir pauduši gatavību strādāt arī turpmāk "Vienotības" vadītajā valdībā. No šī viedokļa problēmu nav. Bet, protams, gala rezultātu noteiks Saeimas vēlēšanas un jaunievēlētais Saeimas sastāvs, tādēļ mēs neizslēdzam arī citus koalīcijas modeļus."

Ja "Vienotībai" būtu jāizvēlas, vai koalīcijā ņemt PLL vai SC, Dombrovskis atzīst, ka tā būtu sarežģīta izvēle. "Šķēles kunga pirmais darbs pēc atgriešanās politikā bija aizbēgšana no valdības. Arī Šlesera kungam mēs piedāvājām nākt valdībā, viņš ilgi domāja, bet atteicās. Viņi paši nav izrādījuši vēlmi strādāt valdībā."

"Par SC, protams, arī ir jautājumi. Par Rietumu izvēli, par Latvijas tālāku integrāciju ES un NATO, par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā, par esošo naturalizācijas un integrācijas procesu turpināšanu, nevis pilsonības nulles variantu... Ir virkne jautājumu, kas ir jāizrunā, bet ir skaidrs, ka neesam gatavi strādāt ne SC, ne Šlesera vadītā valdībā," sacījis premjers.

Svarīgākais