Eksperti: uz Vienotību aģitācijas ierobežojumi neattiecas

"Kāda jēga no aģitāciju regulējošiem noteikumiem? Skaidrs, ka ir jēga un ļoti liela: jo šie noteikumi sorosītiem pašiem nekad nebūs jāievēro. Jo viņi ir labie un cīnās par gaismas spēku globāli kosmopolītisku uzvaru. Noteikumi jāievēro sliktajiem, pirmām kārtām Lembergam ar Šleseru, jo viņi ir tumsas spēki. Kas to nosaka? Nu, protams, gaismas spēki – putņi, čigānes un citi godīguma un profesionalitātes etaloni," uzskata politologs Mārcis Bendiks.

Plašas diskusijas raisījusi Vienotības sarakstu pārstāvošo deputātu amatu kandidāšu Lolitas Čigānes un Rasmas Kārkliņas aģitācija Rīgas centrāltirgū un Stacijas laukumā. Abas kandidātes tika apturētas, jo viņas atradās attiecīgi Rīgas domes un Latvijas valsts uzņēmumu teritorijā un tur izvērsa nesaskaņotas priekšvēlēšanu aktivitātes.

Tieši L. Čigāne savulaik kā atklātības par sabiedrību Delna vadītāja aktīvi iestājās par priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu izstrādi, atceras Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš (TP). "Mums jau Latvijā tā ir bieži, ka tie cilvēki, kas iestājas par vienām vērtībām, pēkšņi, kaut kur nonākot, tās vērtības piemirst. Likumā skaidri un gaiši ir uzrakstīts, ka pašvaldībai vai valstij piederošā teritorijā nevar aģitēt. To var darīt tikai saskaņojot," norāda O. Spurdziņš.

Ka šoreiz ar likuma interpretāciju L. Čigāne nošāvusi greizi, uzskata arī politologs Filips Rajevskis. "Mēs varam kritizēt likumu, bet tas ir jāievēro. Čigānes kundzei būtu jāievēro tas, par ko gadiem viņa ir cīnījusies. Tas pats attiecas uz Rasmu Kārkliņu," pārliecināts ir F. Rajevskis.

Jau augusta sākumā SIA Linstow Center Management bija informējusi visas partijas par iespējamo aģitāciju Stacijas laukumā, kas ir reģistrētas uz Valsts nekustamo īpašumu vārda, taču nodots minētajam uzņēmumam.

"Pēdējās nedēļas laikā Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra Origo politisko partiju apvienības Vienotība pārstāvji vairākkārt veica nesankcionētu aģitāciju un nereaģēja uz lūgumiem aģitāciju saskaņot, noslēdzot par to sadarbības līgumu. Gluži otrādi, Vienotības pārstāvji vairākas dienas turpināja dalīt aģitācijas materiālus un absolūti ignorēja jebkādus tirdzniecības centra Origo apsardzes firmas darbinieku aicinājumus to pārtraukt," stāsta Linstow Center Management iznomāšanas un biznesa attīstības direktors Mārcis Budļevskis.

Savukārt Valsts policija, kuras pienākums ir kontrolēt priekšvēlēšanu aģitācijas likuma ievērošanu, Vienotības kandidāšu aktivitātēs nav konstatējusi ierobežojumu pārkāpumus.

Mārcis BENDIKS, politologs:

– Viena no Vienotības-sorosības kopējām pazīmēm ir gigantiska divkosība. Viņiem šķiet pats par sevi saprotams, ka noteikumi, ko viņi izstrādā citiem, uz pašiem neattiecas. Šis ir tikai sīks 111 miljonais piemērs.

Iveta KAŽOKA, Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece:

– Mēs nekad iepriekš nevarējām iedomāties, ka likumu varēs tik absurdi interpretēt. Nekad neviena partija nebija sūdzējusies, ka neļauj aģitēt publiskajā zonā. Stacijas laukums taču ir kaut kas cits, tā nav iestāde.

Svarīgākais