Policija nekonstatē pārkāpumus Čigānes un Kārkliņas aģitēšanā Centrāltirgū un Stacijas laukum

Policija, pārbaudot visu informāciju, nav konstatējusi likumpārkāpumus partiju apvienības "Vienotība" deputātu kandidāšu Lolitas Čigānes un Rasmas Kārkliņas darbībās, kad viņas aģitējušas "Rīgas Centrāltirgū" un Stacijas laukumā, aģentūrai LETA teica Valsts policijas preses pārstāvis Aigars Bērziņš.

Tikmēr SIA "Linstow Center Management" pārstāvis Viesturs Deksnis biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka politisko partiju apvienības "Vienotība" pārstāvji Stacijas laukumā veica nesankcionētu aģitāciju un nereaģēja uz nekustamā īpašuma un tirdzniecības centru attīstītāja "Linstow Center Management" lūgumiem noslēgt par to sadarbības līgumu.

""Linstow" kā politiski neitrāls uzņēmums pirmsvēlēšanu laikā piedāvāja politiskās reklāmas un aģitācijas iespējas pilnīgi visām politiskajām partijām un partiju apvienībām, kas ir iekļautas vēlēšanu sarakstos. Augustā "Linstow" izsūtīja oficiālas vēstules, piedāvājot politiskajiem spēkiem vienādas reklāmas iespējas - Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra Origo izvietot lielformāta reklāmas banerus un aģitācijas teltis. Tādējādi "Linstow" bija atvērti pret visiem politiskajiem spēkiem," uzsver "Linstow" Iznomāšanas un biznesa attīstības direktors Mārcis Budļevskis.

Viņš piebilda, ka diemžēl pēdējās nedēļas laikā Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra "Origo" politisko partiju apvienības "Vienotība" pārstāvji veica nesankcionētu aģitāciju un nereaģēja uz vairākkārtējiem "Linstow" pārstāvju lūgumiem aģitāciju saskaņot, noslēdzot par to sadarbības līgumu.

"Gluži otrādi, "Vienotības" pārstāvji vairākas dienas turpināja dalīt aģitācijas materiālus un absolūti ignorēja jebkādus tirdzniecības centra "Origo" apsardzes firmas "Grifs AG" darbinieku aicinājumus to pārtraukt darīt, tādā veidā traucējot Stacijas laukumā notiekošo kultūras pasākumu norisi. Tā rezultātā apsardzes darbinieki bija spiesti vērsties Valsts policijā ar lūgumu šāda veida aģitāciju pārtraukt," skaidroja Budļevskis.

Jau ziņots, ka divām politiskās apvienības "Vienotība" Saeimas deputāta kandidātēm - Kārkliņai un Čigānei - 16.septembrī radās problēmas ar priekšvēlēšanu aģitāciju publiskajā telpā Rīgā, noskaidroja aģentūra LETA.

16.septembrī "Vienotības" pārstāve Čigāne kopā ar divām jaunietēm, visas tērpušās krekliņos ar partijas simboliku, Rīgas pašvaldības AS "Rīgas Centrāltirgus" teritorijā nodarbojās ar priekšvēlēšanu aģitāciju, dalot tirgotājiem un garāmgājējiem apvienības "Vienotība" materiālus, turklāt fotografējot viņus ar šiem materiāliem rokās, aģentūru LETA informēja "Rīgas Centrāltirgus" pārstāve Gunta Poplovska.

Kā stāstīja Poplovska, pēc "Rīgas Centrāltirgus" apsardzes un izpilddirektora aizrādījuma par likuma pārkāpšanu Čigāne pašpārliecinātā un agresīvā tonī esot norādījusi uz savām zināšanām likumdošanā un vārda brīvību, kā arī izteikusi brīdinošas piezīmes "Rīgas Centrāltirgus" pārstāvjiem par sekām, kas var būt, ja viņa tiks izraidīta no tirgus teritorijas.

Viņa piebilda, ka, nereaģējot uz aizrādījumiem, tika turpinātas darbības, kas ir pretrunā ar likuma "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām" 18.panta 1.punktu. "Šis pants noteic, ka priekšvēlēšanu aģitācija ir aizliegta teritorijās, kurām vismaz 50% ir valsts vai pašvaldības īpašumā, bet Centrāltirgus ir 100% pašvaldības uzņēmums. Turklāt šī aģitācija notika arī bez saskaņošanas," skaidroja Poplovska.

"Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš ir sašutis par šādu nekaunīgu rīcību: "Tā ir klaja nekaunība. Partija, kura slēpjas aiz vārdiem "godīgums", "drošība", "demokrātija", šajā situācijā atklāti pārkāpj likumu. Mēs noteikti vērsīsimies attiecīgajās valsts institūcijās ar prasību šo gadījumu izvērtēt," uzsvēra Liepiņš, kurš pats ir partijas LPP/LC valdes loceklis un no apvienības "Par labu Latviju" saraksta kandidē Saeimas vēlēšanās.

Savukārt Čigāne aģentūrai LETA sacīja, ka neuzskata, ka Centrāltirgū būtu noticis kāds incidents. "Es ar divām palīdzēm devos publiskajā telpā uzrunāt cilvēkus, izmantojot Satversmē garantētās vārda un pulcēšanās brīvības. Pie mums pienāca tirgus apsargi un aizrādīja, ka nedrīkstam tirgū atrasties. Apsargiem paskaidroju, ka realizēju savas Satversmē garantētās tiesības un Satversme ir dokuments ar augstāku juridisko spēku nekā citi likumi," sacīja Čigāne. Viņa piebilda, ka pēc tam apsargi esot aizgājuši.

Viņa skaidroja, ka likumā "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām" ir teikts, ka aģitāciju nedrīkst veikt valsts un pašvaldības iestādēs vai kapitālsabiedrībās. "Mēs neatradāmies nevienā pašvaldības iestādē, bet gan publiski pieejamā tirgus placī, kas ir pieejams pat nakts laikā. Centrāltirgus vadība, izplatot šādus paziņojumus, pauž absolūtu neizpratni par pilsoņu tiesībām un brīvībām. Jau Senajā Grieķijā tirgus laukums jeb agora bija vieta, kur notika politiskās uzstāšanās un aģitācija," uzsvēra Čigāne.

Savukārt "Vienotības" Saeimas deputāta kandidāte Rasma Kārkliņa aģentūrai LETA pauda viedokli, ka "būtiski tiek apdraudētas pilsoņu tiesības uz vārda brīvību Stacijas laukuma teritorijā Rīgā."

"16.septembrī nelikumīgi tika pārtraukta manis veiktā vēlētāju uzrunāšana Rīgā, Stacijas laukumā. Tirdzniecības centra "Origo" apsardze, acīmredzot savas vadības uzdevumā, pieprasīja man un diviem atbalstītājiem pārtraukt personiski un individuāli uzrunāt vēlētājus. Kad apsardze pieaicināja Valsts policijas pārstāvjus, es un palīgi devāmies līdzi uz Centrālās stacijas policijas iecirkni sniegt paskaidrojumus par notiekošo," informēja Kārkliņa.

Viņa uzskata, ka šāda veida nelikumīga iejaukšanās no apsardzes puses ir uzskatāma par Satversmes 100.panta pārkāpumu. Minētais pants noteic, ka "ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta."

Kārkliņa sacīja, ka Stacijas laukums ir publiska teritorija, kur ikvienam ir tiesības brīvi atrasties un pārvietoties, tajā skaitā Saeimas deputātu kandidātiem tieši uzrunāt vēlētājus un informēt tos. Tikšanās laikā Stacijas laukumā netika izvietoti nekādi reklāmas materiāli, teltis vai citi objekti, kurus būtu nepieciešams saskaņot ar pašvaldību institūcijām vai "Origo" īpašniekiem, piebilda Kārkliņa.

"Ir pamats domāt, ka šādas "Origo" apsardzes un vadības aktivitātes ir saistītas ar Aināra Šlesera ciešo saistību ar "Origo" īpašniekiem "Linstow". Acīmredzot Šlesera kungam liekas nepieņemami, ka blakus viņa dārgi apmaksātajām reklāmām, kuras ir visapkārt Stacijas laukumam, citu politisko spēku kandidāti cenšas veikt godīgu, tiešu un personisku vēlētāju uzrunāšanu aci pret aci. Ir jāpārtrauc Latvijas pilsoņu vārda brīvības apspiešana, jo pamatlikums visiem ir viens!" uzsvēra Kārkliņa.

Svarīgākais