Bezdarbnieka pabalstus loka atbilstoši krīzei

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Bezdarbnieki, kuriem ārkārtas situācijas laikā beidzies bezdarbnieka pabalsta periods un kuri nevar atrast darbu, varēs pieteikties bezdarbnieka palīdzības pabalstam. Tiesa, tas nevarēs būt lielāks par 180 eiro. Saeima divu dienu laikā maina viedokli, cik lielam šādam pabalstam būt, ņemot vērā arī kritiskās piezīmes, ka bezdarbnieka palīdzības pabalstu nosakot 130 eiro apmērā, kā tas sākotnēji tika plānots, tas būtu mazāks nekā dīkstāves pabalsts.

Piešķirt bezdarbnieka palīdzības pabalstu paredz Saeimas pieņemtie grozījumi likumā Par apdrošināšanu bezdarba gadījumiem, kas vēl jāapstiprina galīgajā lasījumā. Tiesa, ar sociālo apdrošināšanu šim pabalstam ir visai maz sakara. Tajā pašā laikā Saeima ceturtdien noraidīja priekšlikumu Sociālajā un darba lietu komisijā apspriest iespēju atjaunot bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas un izmaksas kārtību, kāda tā bija līdz pagājušā gada beigām.

Par bezdarbnieka palīdzības pabalstu arī vēl paredzētas diskusijas, un Saeima to vēl nav pieņēmusi galīgajā variantā. Tomēr saskaņā ar Labklājības ministrijas sagatavoto dokumentu šis pabalsts tiktu izmaksāts gadījumā, ja persona pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņa beigām, kas ir astoņi mēneši, nebūs atradusi darbu un neveiks saimniecisko darbību. Šāda atbalsta maksimālais apmērs būs iepriekš piešķirtā pabalsta lielumā, bet ne vairāk kā 180 eiro (Saeimas sēdē ceturtdien apstiprinātais variants bija 130 eiro, bet piektdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisija jau sprieda tomēr par 180). Pabalstu izmaksātu par periodu no 2020. gada 12. marta, līdz persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā četrus mēnešus.

Labklājības ministre Ramona Petraviča norādīja, ka kopumā šim mērķim - aprēķini veikti, ja pabalsts būtu 130 eiro - ir nepieciešami 21,82 miljoni eiro. «Tā būs nauda no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem un nebūs papildu slogs sociālajam budžetam,» teica ministre. Saskaņā ar ministrijas aplēsēm pabalstu plānots izmaksāt 18 653 personām. Kāpēc sākotnēji tika izlemts piešķirt tieši 130 eiro mēnesī? Labklājības ministrijā skaidro, ka par pamatu ņemts spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktais trūcīgas ģimenes vai personas ienākumu līmenis jeb 128,06 eiro. «Ārkārtējās situācijas dēļ pašlaik ir ļoti ierobežotas iespējas atrast darbu, un ceru, ka šī četrus mēnešus ilgā palīdzība nemazinās motivāciju cilvēkiem darbu atrast pēc iespējas drīz,» sacīja labklājības ministre. Viņasprāt, tas būs kā drošības spilvens. Savukārt jaunais piedāvājums par 180 eiro ir nācis, acīmredzot saskaņojot dīkstāves minimālo pabalstu ar šo bezdarbnieka palīdzības pabalstu.

Tajā pašā laikā Saeima balsoja par vēl vienu priekšlikumu saistībā ar bezdarbnieka pabalstiem, proti, Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs rosināja nodot Sociālo un darba lietu komisijai izskatīšanai ierosinājumu atgriezties pie tādas bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas un aprēķina kārtības, kāda tā bija līdz pagājušā gada beigām, kad valdība vēl nebija samazinājusi bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgumu un arī procentuālo apmēru no algas. Tomēr lielākā daļa Saeimas deputātu (55) bija pret šo ierosinājumu. Tā kā pret debatēs neviens neiesaistījās, nav skaidrs, kāpēc bezdarbniekiem, pēc likumdevēju domām, labāk ir piešķirt palīdzības pabalstu, bet neatjaunot iepriekš pastāvošo kārtību, kad pabalsts bija ilgāku laiku un vidēji - lielāks.

Pēc likumdevēju domām, labāk ir piešķirt palīdzības pabalstu, bet neatjaunot iepriekš pastāvošo kārtību, kad pabalsts bija ilgāku laiku un vidēji - lielāks.

Sarunā ar Neatkarīgo labklājības ministre atzina, ka, viņasprāt, iepriekšējā sistēma nav jāatjauno, bet jādomā, kā palīdzēt krīzē esošiem, un to ministrija piedāvā darīt ar šo palīdzības pabalstu. Savukārt Saeimas deputāts A. Klementjevs Labklājības ministriju nosauca par «absurda ministriju» (atsaucoties uz deputāti Danu Reiznieci-Ozolu, kas acīmredzot ministriju arī tā jau bija nosaukusi): «Padomājiet, vai tas nav absurds? Minimālais dīkstāves pabalsts būs 180 eiro, bet bezdarbniekiem - 130 eiro, lai gan tas, kas var saņemt bezdarbnieka pabalstu, ir samaksājis sociālās iemaksas, bet tas, kam piešķirs minimālo dīkstāves pabalstu, ir maksājis ļoti maz vai nemaz.» «Pagājušajā gadā samazināja bezdarbnieka pabalstu. Jā, toreiz bija pamats, jo bezdarba līmenis bija zems. Pašlaik ir cita situācija, jauno bezdarbnieku skaits ir vismaz 10 000, un ir skaidrs, ka tuvākajā pusgadā darbu neatradīs. Piedāvāju atgriezties vismaz pie vecās kārtības, jo cilvēki maksāja sociālās iemaksas savam sociālās apdrošināšanas riskam,» savu ierosinājumu pamatoja deputāts.

***

Bezdarbnieka palīdzības pabalsts

Persona, kurai piešķirtā bezdarbnieka pabalsta periods beidzas 2020. gada 12. martā vai vēlāk sakarā ar Covid-19 izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā un kura ārkārtējās situācijas radīto apstākļu dēļ nav atradusi darbu, neveic saimniecisko darbību un turpina būt bezdarbnieka statusā, var pieprasīt bezdarbnieka palīdzības pabalstu uz laiku, ne ilgāku par četriem mēnešiem

Labklājības ministrija aprēķinājusi, ka pabalsts būs nepieciešams 18 653 personām

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirs 21,82 miljonus eiro

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais