Brīvprātīgi novērot vēlēšanas varēs jebkurš

Tā kā daļā sabiedrības valda bažas, ka 10. Saeimas vēlēšanās varētu būt mēģinājumi viltot balsošanas rezultātus, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēmusi dot iespēju iedzīvotājiem pašiem pārliecināties, vai vēlēšanas notiek saskaņā ar likumu un vai balsis tiek saskaitītas godīgi.

Tikai 60% vēlētāju uzskata, ka vēlēšanu iecirknī, kurā viņi balsoja pēdējās vēlēšanās, vēlēšanu rezultāti tika saskaitīti godīgi, liecina pētījumu centra SKDS un CVK veiktā aptauja. Arī par 10. Saeimas vēlēšanu rezultātu skaitīšanas godīgumu lielākā daļa aptaujāto ir visai skeptiski noskaņoti – 41% pieļāva, ka vēlēšanu rezultātu viltošana ir diezgan iespējama, savukārt 25% norādīja, ka tā ir pilnīgi iespējama. Vislielākās aizdomas, vērtējot vēlēšanu rezultātu patiesumu, aptaujātie izteica par partijām un partiju apvienībām, kas piedalās vēlēšanās. Puse jeb 50% aptaujāto uzskata, ka tieši partijas un partiju apvienības varētu mēģināt viltot vēlēšanu rezultātus 10. Saeimas vēlēšanās. Tajā pašā laikā aptuveni 15% aptaujāto atzinās, ka būtu gatavi savu balsi pārdot, respektīvi, piekristu balsot par kādu noteiktu sarakstu, ja par to piedāvātu naudu.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, komentējot šos šokējošos aptaujas rezultātus, uzsvēra, ka ir jārēķinās ar šādu sabiedrības viedokli. Tāpēc, lai dotu iespēju iedzīvotājiem pašiem sekot līdzi vēlēšanu rezultātiem, CVK pirmo reizi īstenos projektu Brīvprātīgie novērotāji. Katrs Latvijas iedzīvotājs, kurš sasniedzis 16 gadu vecumu un iepazinies ar vēlēšanu kārtību un balsu skaitīšanas nosacījumiem, var pieteikties par brīvprātīgo vēlēšanu novērotāju 10. Saeimas vēlēšanās. To iespējams izdarīt, reģistrējoties CVK mājaslapā un veicot elektronisku apmācību. Tā, pēc uzņēmuma Interaktīvās tehnoloģijas apmācībai konsultanta Raivja Freimaņa teiktā, varētu aizņemt aptuveni stundu laika. Sekmīgi nokārtojot e–apmācības un piereģistrējoties programmā, e–pastā tiks saņemts novērotāja pilnvarojums, kas jāizdrukā un kopā ar personu apliecinošu dokumentu vēlēšanu dienā jāuzrāda vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājam. Brīvprātīgā novērotāja pienākums būs sekot līdzi vēlēšanu norisei un balsu skaitīšanai konkrētā vēlēšanu iecirknī, pārliecinoties, vai viss notiek saskaņā ar likumu.

"Ja brīvprātīgais novērotājs pamana pārkāpumus, viņam tas ir jādara zināms vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam, bet, ja nelikumības netiek novērstas, tad jāraksta iesniegums Centrālajai vēlēšanu komisijai," sacīja A. Cimdars. Pieteikties par brīvprātīgo novērotāju var līdz 30. septembrim.

CVK cer, ka par brīvprātīgajiem novērotājiem pieteiksies aptuveni 4000 iedzīvotāju, kas nozīmē, ka katrā iecirknī vēlēšanu norisi un balsu skaitīšanu varētu vērot četri brīvprātīgie.

Uzņēmuma Interaktīvās tehnoloģijas apmācībai izstrādātais vēlēšanu brīvprātīgo novērotāju apmācības projekts izmaksājis 2880 latu. A. Cimdars stāstīja, ka šo elektronisko apmācības programmu izmantos ne tikai tie, kas vēlēsies kļūt par 10. Saeimas vēlēšanu brīvprātīgajiem novērotājiem, bet arī vēlēšanu komisiju locekļi un partiju deleģētie novērotāji.

Svarīgākais