Valdība aicina neatkarīgās iestādes savus izdevumus samazināt par 10% (papildināta)

Valdība darbā pie nākamā gada budžeta nolēmusi aicināt visas neatkarīgās valsts iestādes savu nākamā gada budžetu samazināt par 10%.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) šādu lūgumu iestādēm jau ir nosūtījis, žurnālistiem atzina valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Dombrovskis žurnālistiem apliecināja, ka tikai divas neatkarīgās iestādes piekritušas izdevumu samazinājumam.

Saeima informējusi, ka mazinās izdevumus par 17%, bet Valsts prezidenta kanceleja - par 2%. Savukārt visas pārējās iestādes premjeram atbildējušas, ka tām nav iespējams veikt vēl lielāku izdevumu samazinājumu.

Kā atzina Dombrovskis, Finanšu ministrija šo priekšlikumu par finansējuma samazinājumu neatkarīgajām iestādēm vienpersoniski nevar iekļaut budžeta dokumentos, jo tas ir Ministru kabineta kompetences jautājums. Tāpēc arī iepriekš nolemts brīvprātīgi aicināt neatkarīgās iestādes izdevumus samazināt par 10%.

Kā uzsvēra Dombrovskis, diskusijas par šo jautājumu valdībā nākamnedēļ tiks turpinātas.

Valdība šodien arī turpināja funkciju izvērtējumu, tomēr nekādus konkrētākus lēmumus tā arī nepieņēma.

Šodien ministri nav paspējuši izvērtēt vēl tikai divas lielās valsts funkciju grupas - politikas veidošanu un vispārīgos valdības dienestus. Diskusijas par šiem jautājumiem tiks turpinātas nākamnedēļ, bet līdz tam ministri vēl sagatavos savus priekšlikumus, atzina Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfeds.

Plašāki komentāri par iespējamajiem samazinājumiem pagaidām netiek sniegti, un vien zināms, ka diskusijas turpināsies nākamnedēļ.

LETA jau ziņoja, ka valdība otrdien vienojās, ka veselības nozare, valsts parāda apkalpošana un valsts iemaksas Eiropas Savienībā (ES) būs tās jomas, kurām 2010.gadā finansējums netiks mazināts. Minētajām trim jomām paredzētais finansējums pret nākamā gada budžeta bāzes izdevumiem tiks saglabāts 100% apmērā.

Visas pārējās nozares nākamgad skars finansējuma samazinājums. Sociālajai aizsardzībai, izglītībai, sabiedriskajai kārtībai un drošībai, kā arī neatkarīgajām iestādēm izdevumi tiks mazināti par 6%. Savukārt par 9% tiks mazināts finansējums vispārīgiem vadības dienestiem.

Tādām funkcijām kā ekonomiskā darbība, valsts pārvaldes iestādes, aizsardzība, kultūra, sports un atpūta izdevumi tiks mazināti par 20%. Tāpat par 20% plānots mazināt finansējumu politiku veidošanai un vides aizsardzībai.

Valdības otrdienas lēmums gan atšķiras no sestdien slēgtajā sēdē lemtā. Kā liecina žurnālistiem publiskotie dokumenti, iepriekš valdība sociālai aizsardzībai, izglītībai, sabiedriskajai kārtībai, neatkarīgajām iestādēm, vispārīgajiem valdības dienestiem bija vienojusies veikt par vienu procentu mazāku finansējuma samazinājumu.

Valsts pārvaldes iestādēm finansējumu bija plānots samazināt par 2% vairāk.

Aizsardzībai iepriekš tika plānots finansējuma samazinājums vēl par 7% lielāks jeb par 27%, savukārt kultūrai, sportam un atpūtai sākotnēji tika plānots samazinājums par 32%. Politikas veidošanai iepriekš tika plānots samazinājums par 28%, bet vides aizsardzībai - par 30%.

LETA jau ziņoja, ka valdība iepriekš vienojās, ka, lai veiktu budžeta deficīta samazinājumu par 500 miljoniem latu, tā izdevumi tiks mazināti par 275 miljoniem latu.

Nākamā gada valsts budžeta ieņēmumi tiek prognozēti par 351,1 miljonu latu mazāki nekā šogad.

Pēc FM prognozēm, šogad budžeta ieņēmumi būs 3,909 miljardi latu, kas veido 30,1% no iekšzemes kopprodukta. Savukārt nākamā gada budžeta ieņēmumi tiek plānoti 3,671 miljarda latu apjomā, kas veidos 30,8% no IKP. Ja šogad valsts pamatbudžetā no nodokļu ieņēmumiem tiek plānoti 1,670 miljardi latu, tad nākamgad nodokļu ieņēmumi tiek prognozēti tikai 1,401 miljards latu. Savukārt, ja ārvalstu finanšu palīdzībā šogad plānots saņemt 525,5 miljonus latu, tad nākamgad - 776,3 miljonus latu.

Saskaņā ar grozījumiem 2009.gada valsts budžetā, Papildu saprašanās memorandu ar Eiropas Kopienu un Nodomu protokolu ar SVF, veidojot 2010.gada valsts budžetu, ir jāveic ieņēmumu palielināšana, izdevumu samazināšana 500 miljonu latu apmērā, kā arī jānodrošina, lai valsts un pašvaldību kopbudžeta deficīts nepārsniegtu 8,5% no IKP atbilstoši EK metodoloģijai.

Pēc FM prognozēm, Latvijas IKP nākamgad būs 11,916 miljardi latu. Nākamgad ekonomikas kritums būs par 4%, savukārt patēriņa cenas samazināsies par 3,5%.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais