Nodokļu samazinājumu sola tālā nākotnē

Partijas un partiju apvienības savās priekšvēlēšanu programmās sola samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, PVN un akcīzes nodokļa likmes, savukārt neapliekamo minimumu paaugstināt.

Tiesa, reti kurā priekšvēlēšanu programmā ir minēti konkrēti termiņi. Partijas un partiju apvienības pirms 10. Saeimas vēlēšanām neskopojas ar skaļiem vēstījumiem, piemēram, Par labu Latviju! (PLL) sola zemākos nodokļus Eiropas Savienībā, savukārt Par prezidentālu republiku – nepaaugstināt nodokļus tuvākos 15 gadus. Tā kā nodokļu samazinājumu sola gandrīz visas partijas, nodokļu slogam nākotnē būtu jākļūst vieglākam neatkarīgi no balsotāju izvēles. Ja, protams, partijas turēs solījumus.

Vārdi un darbi

Par solījumu turēšanu var spriest pēc nesenās vēstures. Pagājušā gada 1. decembrī, lemjot par grozījumiem likumā Par nodokļiem un nodevām, 15 Jaunā laika (JL) deputāti, 6 Pilsoniskās savienības (PS) deputāti, 16 Tautas partijas (TP) deputāti, 4 TB/LNNK deputāti balsoja par iedzīvotāju ienākuma nodokļa paaugstināšanu no 23 līdz 26%. Tagad Vienotība (JL, PS un Sabiedrība citai politikai), Par labu Latviju! (TP, LPP/LC), Visu Latvijai – TB/LNNK sola šo nodokli samazināt.

Vienotība nepieciešamību paaugstināt šā nodokļa likmi iepriekš skaidroja ar krīzi. "Iedzīvotāju ienākuma nodoklis bija jāceļ, tāpat kā jāievieš vēl vairāki citi nepopulāri pasākumi situācijā, kad nodokļu ieņēmumi strauji kritās, bet izdevumu daļu tik strauji samazināt īsā laikā nebija iespējams. To var uzskatīt par ārkārtas pasākumu krīzes menedžmenta ietvaros," Neatkarīgajai skaidroja Vienotības preses sekretāre Gunda Reire.

PLL atzina, ka pērn TP par šā nodokļa paaugstināšanu balsojusi, atbalstot koalīcijas partnerus. "Gadījumos, kad mūsu argumenti zaudēja, bijām koleģiāli un atbalstījām valdības kopīgo nostāju. Taču brīdī, kad mūsu argumenti un priekšlikumi principiāli vairs netika uzklausīti, Tautas partija pieņēma lēmumu aiziet no Valda Dombrovska vadītās valdības," Neatkarīgajai sacīja politiskā bloka PLL konsultante Sarmīte Kolāte.

Arī TB/LNNK savu deputātu balsojumu par IIN nodokļa palielinājumu skaidroja ar tobrīd valstī izveidojušos situāciju. "Tāds bija Finanšu ministrijas piedāvājums budžeta sabalansēšanai, kas nāca pēdējā brīdī. Mums vairs nebija izvēles," Neatkarīgajai sacīja TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons.

Izmaiņas jāgaida

Gandrīz visas partijas iestājas arī par neapliekamā minimuma paaugstināšanu, PLL pat piedāvā ieviest progresīvu neapliekamo minimumu, tas ir, jo lielāka alga, jo mazāks neapliekamais minums. Savukārt Tautas kontrole, PCTVL sola pilnībā atcelt ienākuma nodokli pensijai.

Progresīvu iedzīvotāju ienākuma nodokli vēlas ieviest puse partiju un partiju apvienību – Saskaņas centrs, ZZS, Atbildība, Daugava – Latvijai, Pēdējā partija, KDS. Vienotība gan to nesola, bet apņemas vismaz apspriest. Pagājušajā gadā jau bija neveiksmīgs mēģinājums ieviest progresīvo ienākuma nodokļa sistēmu, kad FM piedāvāja palielinātu likmi (29% apmērā) piemērot jau no 300 latiem. ZZS un Atbildība uzskata, ka progresīvais nodoklis būtu jāpiemēro no 1000 latiem.

Gan Vienotība, gan VL – TB/LNNK atzina, ka IIN nodokļa likme nākamgad netiks mainīta. Ja ekonomiskā situācija stabilizēsies, uz nodokļa samazinājumu strādājošie var cerēt labākajā gadījumā 2012. gadā. VL – TB/LNNK par prioritāti uzskatot neapliekamā minimuma paaugstināšanu, IIN nodokļa likmes samazināšana ir nākamais solis, sacīja R. Pētersons.

Tukšiem dzīvokļiem lielāku nodokli

Nekustamā īpašuma nodokļu jomā partijas lielas izmaiņas nesola. Pretstatā ZZS, kas ierosina ieviest neapliekamo minimumu nekustamā īpašuma nodoklim, Ražots Latvijā, kuri iesaka atcelt paaugstināto nodokļa likmi neapstrādātai lauksaimniecības zemei, un Saskaņas centram, kas vēlas atbrīvot no nodokļa nelielas ēkas, apvienība Vienotība rosinātu paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli apdzīvojamai platībai, vienlaikus nodrošinot kompensējošu mehānismu mazturīgajiem. Savukārt VL – TB/LNNK domā, ka būtu vērts uzlikt lielāku nodokļu slogu dārgajiem vai neizmantotajiem nekustamajiem īpašumiem.

Pienam un maizei 10% PVN

Neviena no partijām nerosina paaugstināt PVN. Ražots Latvijā un Saskaņas centrs uzskata, ka pašreizējā PVN likme ir par augstu. PLL samazinātu likmi vēlētos noteikt pienam un maizei. Arī akcīzes nodokļa likmes, pēc partiju domām, ir jāsamazina. Tautas kontrole iesaka akcīzes nodokli pazemināt degvielai, panākot zemāku mazumtirdzniecības cenu nekā kaimiņvalstīs.

Latvijā

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais