Gatavojoties vēlēšanām Rojas un Mērsraga pašvaldībās, CVK plāno noteikt saīsinātus termiņus

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) skaidro, ka, gatavojoties 18.decembrī plānotajām domes vēlēšanām Rojas un Mērsraga pašvaldībās, nekādi normatīvajos aktos noteiktie termiņi netiek pārkāpti, jo šajā konkrētajā gadījumā, pieņemot Saeimā galīgo lēmumu par vēlēšanu datumu, vienlaikus tiks noteikti arī jauni, saīsināti termiņi, lai vēlēšanām varētu pienācīgi sagatavoties.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, CVK nav nokavējusi Vēlētāju reģistra likuma 7.pantā noteikto 120 dienu termiņu, kad tai jānosūta ziņas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) par visiem izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem, jo šis regulējums attiecas uz kārtējām pašvaldību vēlēšanām, kas notiek reizi četros gados, taču gaidāmās domes vēlēšanas Rojas un Mērsraga pašvaldībās ir speciāls gadījums, kuram plānots izdot atsevišķu normatīvo aktu - "Likumu par Rojas novada un Mērsraga novada darbības uzsākšanu".

Gadījumā, ja likumdevējs plāno vēlēšanas organizēt termiņos, kas ir īsāki, nekā spēkā esošajos normatīvajos aktos paredzēts, tad speciālajā likumā šie saīsinātie termiņi ir jāatrunā. Vienlaikus parlamentam ir jāizvērtē, vai sagatavošanās procesā iesaistītajām institūcijām būs iespējams iekļauties jaunajos termiņos. "Ja nu galīgi nevar, tad uz to tiek norādīts likumdevējam, un tad tas ir jāvērtē. Neviens jau nav ieinteresēts noteikt neizpildāmus uzdevumus," aģentūrai LETA skaidroja Cimdars.

Kā ziņots, PMLP norādīja, ka līdz 18.decembrī plānotajām domes vēlēšanām Rojas un Mērsraga pašvaldībās ir palikušas mazāk nekā 100 dienas, bet pārvalde joprojām nav saņēmusi ziņas no CVK par visiem izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem, lai gan Vēlētāju reģistra likums paredz, ka "Centrālā vēlēšanu komisija 120 dienas pirms vēlēšanām iesniedz [Pilsonības un migrācijas lietu] Pārvaldei ziņas par visiem izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem, norādot katra vēlēšanu iecirkņa numuru un adresi, kā arī triju dienu laikā informē to par visām izmaiņām šajās ziņās".

Tādējādi CVK varētu būt nokavējusi likumā paredzēto termiņu, lai pienācīgi sagatavotos domes vēlēšanām Rojas un Mērsraga pašvaldībās, aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja PMLP priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Kā ziņots, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien vienojās, ka domes vēlēšanas Rojas novada un Mērsraga novada pašvaldībās tiks rīkotas šā gada 18.decembrī, nevis 30.oktobrī, kā tika plānots iepriekš. Jaunievēlētajiem deputātiem būs īsāks pilnvaru termiņš - līdz nākamajām kārtējām pašvaldību vēlēšanām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.