Iebilst pret budžeta tēriņu ierobežošanu uz sociālās aizsardzības rēķina

Krīzes situācijā ierobežot budžeta tēriņus uz sociālās aizsardzības rēķina ir nepieļaujami, uzskata Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcija, tāpēc šodien izplatītajā paziņojumā norāda, ka šādu budžeta projektu atbalstīt nevarēs.

Budžeta samazinājums sociālajai aizsardzībai 6% jeb 92,6 miljonu latu apmērā, kā tas paredzēts iepriekšējā valdības lēmumā, tiešā veidā skars lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju. ZZS norāda, ka šādu samazinājumu nav iespējams veikt bez sociālo pabalstu, tostarp vecāku pabalsta, maternitātes pabalsta, bezdarbnieku pabalsta un slimības pabalsta, būtiskas ierobežošanas vai atcelšanas un, iespējams, bez pensiju samazināšanas.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) šodien valdībā iesniedza ziņojumu, uzsverot, ka 40 miljoni latu ir maksimālā summa, par kādu iespējams samazināt sociālo budžetu, taču jau šajā gadījumā samazinājums skartu visus sociālos pabalstus, kuriem tiktu noteikti griesti. Iepriekš valdības pieņemtais lēmums gan paredz, ka sociālajai funkcijai izdevumi tiek mazināti par 92 miljoniem latu.

Labklājības ministrija šodien valdībā sniegusi savus priekšlikumus par griestu noteikšanu, tomēr pagaidām tā esot konfidenciāla informācija.

Augulis arī uzsvēra, ka nekādi lēmumi pagaidām valdībā nav pieņemti un ministri viņa ziņojumu ''pieņēmuši zināšanai''.

Kā ziņots, valdība otrdienas sēdē pieņēma lēmumu sociālai aizsardzībai izdevumus mazināt par 6%.

Otrdien tika nolemts, ka finansējuma samazinājums skars visas jomas, izņemot trīs - veselības nozare, valsts parāda apkalpošana un valsts iemaksas Eiropas Savienībā.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais