CVK nokavējusi termiņu, lai vēlēšanas Rojas un Mērsraga pašvaldībās varētu notikt 18. decembrī

Līdz 18.decembrī plānotajām domes vēlēšanām Rojas un Mērsraga pašvaldībās palikušas mazāk nekā 100 dienas, bet Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) joprojām nav saņēmusi ziņas no Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) par visiem izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem, lai gan Vēlētāju reģistra likums paredz, ka CVK šīs ziņas pārvaldei bija jānosūta jau 120 dienas pirms vēlēšanām.

Tādējādi CVK varētu būt nokavējusi likumā paredzēto termiņu, lai pienācīgi sagatavotos domes vēlēšanām Rojas un Mērsraga pašvaldībās, aģentūrai LETA apstiprināja PMLP priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Vēlētāju reģistra likuma 7.pants paredz, ka "Centrālā vēlēšanu komisija 120 dienas pirms vēlēšanām iesniedz [Pilsonības un migrācijas lietu] Pārvaldei ziņas par visiem izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem, norādot katra vēlēšanu iecirkņa numuru un adresi, kā arī triju dienu laikā informē to par visām izmaiņām šajās ziņās".

Aģentūra LETA vērsās PMLP ar jautājumu, vai tā ir apzinājusi savus veicamos darbus un izmaksas, lai sagatavotos 18.decembrī plānotajām pašvaldību vēlēšanām Rojas un Mērsraga novadā, uz ko pārvalde oficiāli atbildēja, ka "precīzas izmaksas pašlaik vēl ir pāragri nosaukt, jo PMLP joprojām nekādu pieprasījumu no CVK nav saņēmusi".

Taču, neraugoties uz to, PMLP aplēsusi, ka Vēlētāju reģistra likumā paredzētā elektroniskā vēlētāju saraksta sagatavošana un uzaicinājumu izsūtīšana iedzīvotājiem varētu izmaksāt aptuveni 3000 latu. Aprēķini veikti, provizoriski pieņemot, ka abos šajos novados kopā ir ap 5000 vēlētāju.

Kā skaidroja Rjabcevs, saskaņā ar Vēlētāju reģistra likumu PMLP vispirms jāsagatavo un jānosūta pašvaldībām un CVK attiecīgās teritorijas adrešu saraksts un tajās reģistrēto vēlētāju skaits. Kad pašvaldības ir norādījušas iecirkņu skaitu un sadalījumu, pārvalde Vēlētāju reģistra informācijas sistēmā piesaista katru vēlētāju individuāli attiecīgajam vēlēšanu iecirknim un ne vēlāk kā 75 dienas pirms vēlēšanām sagatavo sākotnējo vēlētāju sarakstu elektroniskā formātā.

"Pamatojoties uz šo sarakstu, tālāk tiek drukāti individuālie paziņojumi vēlētājiem, kas tiek nosūtīti pa pastu, taču to vairs nedara PMLP, bet gan tiek izmantoti ārpakalpojumi. Pagājušogad pašvaldību vēlēšanām līgums par uzaicinājumu drukāšanu tika slēgts ar uzņēmumu "Mail Master", savukārt sūtījumu piegādi adresātiem veica "Latvijas Pasts"," pastāstīja Rjabcevs.

Kā ziņots, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien vienojās, ka domes vēlēšanas Rojas novada un Mērsraga novada pašvaldībās tiks rīkotas šā gada 18.decembrī, nevis 30.oktobrī, kā tika plānots iepriekš. Jaunievēlētajiem deputātiem būs īsāks pilnvaru termiņš - līdz nākamajām kārtējām pašvaldību vēlēšanām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.