Par Jūrmalas mēru ievēl Gati Truksni

© f64

Jūrmalas dome vakar vēlu vakarā nolēma par domes priekšsēdētāju iecelt bijušo pilsētas izpilddirektoru Gati Truksni (LZS, KDS, LPP/LC).

Par Trukšņa iecelšanu Jūrmalas mēra amatā nobalsoja astoņi deputāti, bet par otru mēra amata kandidātu Romualdu Ražuku (PS) - septiņi deputāti.

Pēc ievēlēšanas Truksnis norādīja, - viņš ticot un cerot, ka izdosies strādāt tā, lai jau pēc mēneša vai diviem deputātu atbalsts pieaugtu un lai katrs domnieks sajustu, ka ir iesaistīts domes darbā.

Truksnis solīja, ka jau tuvākajā laikā sāks sarunas ar katru deputātu individuāli, apkopos viedokļus, mēģinās tos sabalansēt un virzīties tālāk. Kā svarīgākos pirmos veicamos darbus Truksnis minēja turpināt darbu pie nekustamā īpašuma nodokļa problēmas, sagatavoties apkures sezonai un pēc iespējas samazināt tarifa lēcienu, kā arī sagatavot investīciju plānus un plānot nākamā gada budžetu.

Jaunievēlētais mērs atzina, ka būtu jālikvidē paralēlās domes struktūras, piemēram, domes valde. Jāmēģina vairāk funkciju uzticēt vietniekiem. Viņaprāt, ar vienu vietnieku esot par maz, - vajadzētu vismaz divus - Māris Dzenītis jau esot viens vietnieks, bet otrs vietnieks varētu būt Larisa Loskutova (SC).

Kopā ar funkcijām vietniekam vajadzētu deleģēt arī atbildību. Truksnis minēja, ka būtu jāatjauno kapitālsabiedrību pārvaldes nodaļa, kurā speciālisti veiktu pašvaldības kapitālsabiedrību uzraudzību. Šī nodaļa varētu būt kāda mēra vietnieka tiešā pakļautībā.

Truksnis arī pauda cerību, ka izdosies deputātus apvienot, jo beidzot "ir jābeidz kašķēties un jāsāk strādāt".

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1969.gadā dzimušais Truksnis mācījies Jelgavas 1.vidusskolā, Jelgavas Mūzikas skolā. Beidzis Latvijas Universitātes (LU) Svešvalodu fakultāti, specializējies angļu valodā un literatūrā. Vēlāk LU Juridiskajā fakultātē neklātienē ieguvis bakalaura grādu tiesību zinātnēs.

No 1990.gada līdz 1992.gadam Truksnis bijis SIA "Alternative" projektu direktors, no 1993.gada līdz 1998.gadam - SIA "Akkura" prezidents, no 1998.gada - Rīgas domes Finanšu departamenta iepirkumu speciālists.

Truksnis strādājis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā par juristu, pildījis arī pašvaldības SIA "Jūrmalas siltums" valdes locekļa pienākumus.

No 2004.gada līdz 2009.gadam Truksnis bija Jūrmalas pilsētas izpilddirektors.

Kopš 1999.gada Truksnis ir Jelgavas "Rotary" kluba biedrs, no 2000. līdz 2002.gadam bijis kluba sekretārs.

LETA jau ziņoja, ka Jūrmalas domes deputāti šodien no pilsētas mēra amata atcēla Romualdu Ražuku (PS), kurš šajā amatā pabija vien dažus mēnešus.

Ražuks par Jūrmalas domes priekšsēdētāju tika iecelts aptuveni pirms trīsarpus mēnešiem, 20.maijā, kad no mēra amata tika gāzts kukuļdošanā apsūdzētais Raimonds Munkevics (("Jūrmala - mūsu mājas").

Taču augusta beigās astoņi Jūrmalas domes deputāti Ražukam iesniedza pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi par mēra atbrīvošanu no amata. Pieprasījumu parakstīja deputāti Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"), Larisa Loskutova (SC), Egmonts Krūmiņš ("Jūrmala - mūsu mājas"), Vladimirs Maksimovs ("Jūrmala - mūsu mājas"), Gatis Truksnis (LZS, KDS, LPP/LC), Dzenītis, Munkevics un Dzintra Homka.

Jautājums par Ražuka atbrīvošanu no mēra amata tika iekļauts kārtējās domes sēdes darba kārtībā 2.septembrī. Tomēr Ražuks sēdes laikā paziņoja par tās pārtraukšanu uz nedēļu, norādot, ka jāsagaida tiesas lēmums par drošības līdzekļa maiņu kukuļdošanā apsūdzētajam Munkevicam. "Nevar būt drošs, ka Munkevicam ir deputāta tiesības balsot, tādēļ izsludinu pārtraukumu sēdē līdz 9.septembrim plkst.16," teica Ražuks.

Vakar tiesa nolēma aizliegt Munkevicam tikt ievēlētam Jūrmalas pilsētas domes institūcijās un amatos. Savukārt lūgtais aizliegums tuvoties kukuļdošanas lietas lieciniecei deputātei Ivetai Blauai (JL) vai citiem pašvaldības deputātiem Munkevicam nav piemērots, līdz ar to viņš var piedalīties domes sēdēs un nodrošināt jaunizveidotajai koalīcijai balsu vairākumu.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais