Saeima atbalsta nodevu par patērētāju kreditēšanas pakalpojuma sniegšanas tiesībām

Šodien Saeima kā steidzamus otrajā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas tiek papildināts ar jaunu valsts ikgadējās nodevas objektu par patērētāju kreditēšanas pakalpojuma sniegšanas tiesībām.

Likums papildināts ar jaunu valsts ikgadējās nodevas objektu par patērētāju kreditēšanas pakalpojuma sniegšanas tiesībām. Licences saņemšanas pienākums tiks noteikts Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, pamatojoties uz kuru Ministru kabinetam (MK) būs jāizstrādā noteikumi par licences izsniegšanas, apturēšanas un anulēšanas kārtību un nodevas apmaksas kārtību.

Jau ziņots, ka šā gada 12.janvārī MK apstiprinātajā koncepcijā par efektīva patērētāju tiesību aizsardzības mehānisma izveidi nebanku kreditēšanas jomā atzīta nebanku kreditēšanas tirgus papildus regulēšanas un uzraudzības mehānisma stiprināšanas nepieciešamība. Lai izpildītu šo uzdevumu, paredzēts ieviest nebanku kredītu devēju licencēšanas mehānismu, nosakot, ka bez minētās licences patērētāju kreditēšana nav atļauta. Licencēšanas ieviešana ne tikai nodrošinātu patērētāju aizsardzību pret patērētāju tiesību aizsardzības normatīvo aktu pārkāpumiem, bet arī nodrošinātu godīgu konkurenci nebanku kredītu devēju tirgū ar efektīvas uzraudzības mehānisma izveides starpniecību.

Kā norāda likumprojekta autori, ieviešot minētajā likumprojektā paredzēto licencēšanas sistēmu, nebanku kredītu devējiem tiks piemērota nodeva par licences izsniegšanu vismaz 1000 latu apmērā, kas, pēc aptuveniem aprēķiniem, 2011.gadā palielinātu valsts budžeta ieņēmumus par 290 000 latu. Minētās nodevas apmērs kompensētu valsts budžeta izdevumus licencēšanas sistēmas ieviešanai, licences izsniegšanai un uzraudzībai, kā arī ierobežotu komersantu, kas plāno veikt krāpnieciskas darbības, ienākšanu tirgū, tajā pašā laikā neradot nozīmīgu šķērsli komercdarbības sākšanai jauniem tirgus dalībniekiem, tādējādi nodrošinot plašu un patērētājiem pieejamu kreditēšanas pakalpojumu klāstu.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.