Domes vēlēšanas Rojas un Mērsraga pašvaldībās plāno 18.decembrī

Domes vēlēšanas Rojas novada un Mērsraga novada pašvaldībās tiks rīkotas šā gada 18.decembrī, nevis 30.oktobrī, kā tika plānots iepriekš.

Par to šodien vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Jaunievēlētajiem deputātiem būs īsāks pilnvaru termiņš - līdz nākamajām kārtējām pašvaldību vēlēšanām.

Deputāti diskutēja arī par Juridiskā biroja ierosinājumu nerīkot ārkārtas vēlēšanas, bet sadalīt pa Rojas un Mērsraga pašvaldībām patlaban ievēlētos deputātus. Tomēr šis ierosinājums neguva atbalstu.

Saeimas komisija uzskata, ka taupības nolūkā vēlēšanu rīkošanu Mērsragā un Rojā var uzticēt pašreizējai Rojas novada vēlēšanu komisijai, neveidojot citas vēlēšanu komisijas.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars informēja deputātus, ka būs nepieciešams finansējums no valsts budžeta vēlēšanu aplokšņu izgatavošanai, kā arī papildu finansējums Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Iedzīvotāju reģistra iedarbināšanai, jo ir jāveido vēlētāju saraksts, kuriem ir tiesības balsot par Rojas un Mērsraga pašvaldībām savas deklarētās dzīvesvietas vai īpašuma atrašanās dēļ.

Finanšu ministrijas pārstāve savukārt norādīja, ka gadījumā, ja jaunievēlētās domes nesāks darbību ar 2011.gada 1.janvāri, radīsies lielas problēmas pašvaldību budžeta veidošanā un piešķīrumu aprēķināšanā no Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda.

Savukārt CVK priekšsēdētājs norādīja, ka, negrozot pašreizējos likumus, tiesas var nepaspēt izskatīt sūdzības, kuras varētu tikt iesniegtas un pārsūdzētas saistībā ar Rojas un Mērsraga pašvaldību vēlēšanām.

Deputāts Māris Kučinskis (TP) rosina noteikt, ka Rojas novads atmaksā valsts budžetā tam maksājuma veidā piešķirtos finanšu līdzekļus 400 000 latu apmērā novada infrastruktūras attīstībai, kas pagastu brīvprātīgas apvienošanās rezultātā tika izmaksāti - 200 000 par katru Rojas novadā ietilpstošo teritoriālo vienību.

Kučinska priekšlikumu atbalstīja Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Jolanta Plūme, bet deputāti balsojumā šo priekšlikumu neatbalstīja.

Darbu pie likuma par Rojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto novadu darbības sākšanu komisija turpinās nākamajā sēdē.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.