Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Gods kalpot Rīgai" sola piecu gadu laikā pārbūvēt un atjaunot visus lielākos Rīgas tiltus

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR), uzvarot Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, sola piecu gadu laikā atjaunot un pārbūvēt visus lielākos Rīgas tiltus, kā arī paaugstināt atalgojumu Rīgas izglītības iestāžu darbiniekiem, liecina sestdien GKR ārkārtas kongresā apstiprinātā partijas priekšvēlēšanu programma.

GKR saraksta līderi Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās būs bijušais mērs Oļegs Burovs, pilsētas izpilddirektors Juris Radzēvičs, pāris nedēļas Rīgas mēra krēslā pabijušais Dainis Turlajs un infektoloģe Baiba Rozentāle, - šādi līderi tika apstiprināti GKR ārkārtas kongresā.

Burovs, prezentējot kandidātu sarakstu, izteicās, ka to varot dēvēt arī par "direktoru sarakstu", jo no 63 kandidātiem vairāk nekā 10 ir Rīgas skolu direktori.

Sarakstā iekļauti arī Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātra aktieris Jakovs Rafalsons, politiķis un mācītājs Ainārs Baštiks, veloaktīvists, iepriekš redzams Zaļās partijas aktīvists Viesturs Silenieks, Latvijas Universitātes profesore Ausma Cimdiņa un žurnāla "Otkritij Gorod" galvenā redaktore Tatjana Fasta.

Tāpat kandidātu sarakstā iekļauts vieglatlēts Staņislavs Olijars, bijušais Latvijas futbola izlases vārtsargs Aleksandrs Koļinko, Rīgas Futbola skolas direktors Vladimirs Žuks. Starp kandidātiem ir arī bijušais Pašvaldības policijas vadītājs Jānis Geduševs, bijušais žurnālists Ivo Kiršblats, Latvijas Alus brālības vadītājs Andrejs Šikors un citas personas.

Partijas programmu kongresā vienbalsīgi atbalstīja visi 179 klātesošie delegāti. Programmā uzsvērts, ka GKR nebūšot nepieciešams 100 dienu saudzēšanas laiks, jo partijai esot zināšanas un pieredze, kā arī nebūšot nepieciešama iesildīšanās.

Programmā norādīts, ka ielas un tilti ir GKR prioritāte, tāpēc piecu gadu laikā tiek solīts atjaunot un pārbūvēt visus lielākos Rīgas tiltus - Salu tiltu, Brasas tiltu, Augusta Deglava tiltu, Vanšu tiltu un Gaisa tiltu, paredzot vietu arī gājējiem un velosipēdistiem.

Tāpat programmā solīts pārbūvēt Jūrkalnes ielas pārvadu pie starptautiskās lidostas "Rīga", kā arī atjaunot un pārbūvēt Rīgas galvenās ielas - gan centrā, gan apkaimēs. Tāpat tiek solīts piecu gadu laikā izremontēt un pārbūvēt piebraucamās ielas un teritorijas pie visām Rīgas skolām un bērnudārziem. Paredzēts sākt arī grants ielu asfaltēšanas programmu.

GKR sola turpināt iekšpagalmu sakārtošanas programmu - pagalmos tiek solīts izveidot jaunas autostāvvietas, velonovietnes un elektrouzlādes stacijas pie mājām mikrorajonos.

Būtisku daļu programmā ieņem solījumi par izglītības iestāžu darbinieku algām - tā Rīgas skolotājiem piecu gadu laikā tiek solīta alga ne mazāk kā 2000 eiro mēnesī, bet Rīgas skolu darbiniekiem ne mazāk kā 1000 eiro mēnesī. Rīgas bērnudārzu darbiniekiem tiek solīta alga ne mazāk kā 1500 eiro mēnesī, bērnudārzu auklītēm ne mazāk kā 1200 eiro liela alga mēnesī. Bērnudārzu darbiniekiem tiek solīta ne mazāk kā 1000 eiro alga mēnesī.

GKR savā programmā sola, ka līdz 2022.gadam Rīgā izzudīs rinda uz bērnudārziem.

Partija GKR savā programmā arī apņēmusies saglabāt visus esošos pabalstus un sociālos pakalpojumus, tāpat arī saglabāt bezmaksas sabiedrisko transportu senioriem un skolēniem, kā arī saglabāt visas atlaides sabiedriskajā transportā.

Tāpat GKR programmā sacīts, ka, īstenojot dzelzceļa "Rail Baltica" projektu, ir jāņem vērā rīdzinieku vēlmes un vajadzības. GKR sola sadarbībā ar valsti 10 gadu laikā nodrošināt 350 miljonus eiro "Rail Baltica" trases apkārtnē esošo apkaimju attīstībā.

GKR programmā tiek solīta arī velojosla visā Brīvības ielas garumā, velonovietnes pie visām skolām un bērnudārziem un jauna velokoncepcija Rīgai. Partijas programmā tiek solīta arī plaša koku stādīšanas programma Rīgā. Ar kokiem tiek solīts apstādīt Tērbatas ielu, Vienības gatvi un citas ielas. Tāpat apsolīts labiekārtot visus pilsētas parkus, atjaunot celiņus, soliņus, ierīkot apgaismojumu.

Sadarbībā ar Pierīgas pašvaldībām tiek solīts kopīgs sabiedriskā transporta maršrutu tīkls, vienota sabiedriskā transporta biļete, kā arī "park&ride" stāvvietas.

Tāpat GKR programmā solīts atbrīvot Rīgu no azartspēlēm, kas esot partijas prioritāte jau daudzus gadus.

GKR programmā arī apsolīts "kapitālais remonts" pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks", lai turpmāk nebūtu "vairs nekādu dārgu un nekvalitatīvu remontu un nesaprotamu rēķinu".

Programmā solīta arī pašvaldības līdzdalība Rīgas dzīvojamo ēku atjaunošanā, turklāt programmā solīts katru gadu palielināt pašvaldības līdzfinansējumu šim mērķim.

Tāpat GKR savā priekšvēlēšanu programmā sola turpināt jau iesāktās "neatgriezeniskās pārmaiņas" Rīgas pārvaldībā. Tiek solīts, ka pašvaldības uzņēmumos strādās profesionāļi, bet domes departamentu un iestāžu vadītāji tiks izvēlēti atklātos konkursos. Tiek solīts ieviest pilnvērtīgu "vienas pieturas" principu, kā arī savu klientu menedžeri katram rīdziniekam, arī uzņēmējam.

Savā programmā GKR sola netraucēt attīstīt uzņēmējdarbību un rūpēties par to. GKR sola Rīgu izveidot par pašvaldību, kurā "investori ir gaidīti un cienīti, palīdzot izveidot jaunas darbavietas".