Saeima lems par PVN izvēles normu ieviešanu

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijām grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas paredz ieviest nodokļa piemērošanas izvēles normas.

PVN piemērošanas izvēles normas varēs piemērot PVN maksātāju grupām, kā arī par tiesībām samazināt budžetā maksājamo nodokļa summu par zaudētā parāda nodokļa summu, kā arī īpašo nodokļa režīmu preču importa darījumos.

Kā skaidrojusi Finanšu ministrija (FM), ieviešot minētās PVN piemērošanas izvēles normas, tiks sekmēta PVN administrēšana, vienkāršoti ar nodokli apliekamo personu pienākumi, apliekamajām personām tiks dota iespēja samazināt administratīvos pienākumus un administratīvos izdevumus, tiks arī atvieglota PVN iemaksāšanas valsts budžetā kārtība un palielināta apliekamo personu konkurētspēja un to darbības efektivitāte.

Lai ieviestu minētās PVN piemērošanas izvēles normas, likumprojektā paredzēts attiecīgs normatīvais regulējums.

Pēc FM aplēsēm, ieviešot īpašo nodokļa piemērošanas režīmu preču importa darījumos, importa apjoms attiecīgā taksācijas periodā varētu pieaugt, jo, izlaižot preces brīvam apgrozījumam, ar nodokli apliekamā persona var piemērot šo PVN piemērošanas izvēles normu. Tādējādi, atliekot PVN samaksu valsts budžetā, tiktu iegūti naudas līdzekļi citu darījumu veikšanai attiecīgā laika posmā.

Tas arī veicinātu loģistikas centru veidošanos Latvijā, palielinātu tranzīta kravu plūsmu caur Latviju, kas pozitīvi ietekmētu ārvalstu investīciju ieplūšanu Latvijā un varētu paaugstināt Latvijas konkurētspēju salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm, skaidro FM.

Pēc FM sniegtās informācijas, izlaižot preces brīvam apgrozījumam, ar nodokli apliekamā persona varēs izmantot īpašo nodokļa piemērošanas režīmu preču ievešanas darījumos. Līdz ar to ar nodokli apliekamā persona, kurai ir piešķirta VID atļauja, varēs atlikt uz noteiktu laiku PVN samaksu valsts budžetā. Tā kā PVN samaksa tiek atlikta, tad ietekmes uz valsts budžeta ieņēmumiem nav, bet var būt ietekme uz naudas plūsmu, skaidro FM.

Savukārt likumprojekta normai par priekšnodokļa korekciju zaudētiem parādiem nav iespējams veikt novērtējumu ietekmei uz valsts budžeta ieņēmumiem.

Lai piemērotu likumprojektā minētās PVN piemērošanas izvēles normas, ar nodokli apliekamai personai būs jārēķinās ar papildu prasību ievērošanu, tostarp dokumentu iesniegšanu VID.

Atsevišķos gadījumos PVN piemērošanas izvēles normu izmantošana ar nodokli apliekamām personām varētu radīt papildu laika nepieciešamību, ko tās patērēs saskarsmē ar VID vai, sagatavojot VID vai trešajām personām nepieciešamo informāciju, pildot likumprojektā paredzētās informācijas sniegšanas pienākumus. Tomēr, patērējot šo laiku, ar nodokli apliekamās personas iegūst arī priekšrocības, veicot saimniecisko darbību, skaidro grozījumu autori.

VID, veicot PVN administrēšanu, izmantos līdz šim pieejamās informācijas sistēmas.

Ar likumprojektu tiek paredzētas izmaiņas personu reģistrācijas VID ar PVN apliekamo personu reģistrā kārtībā - turpmāk netiks izsniegtas apliekamās personas reģistrācijas apliecības. Tāpat lēmums par personas reģistrāciju tiks paziņots VID oficiālajā mājaslapā. Lēmumu paziņos arī pa pastu, ja persona to būs norādījusi iesniegumā par tās reģistrāciju VID ar PVN apliekamo personu reģistrā.

Personu uzskatīs par reģistrētu ar septīto dienu pēc lēmuma par personas reģistrāciju publicēšanas mājaslapā vai arī, ja persona vēlas saņemt lēmumu arī pa pastu, - ar septīto dienu pēc šī lēmuma nodošanas pastā, paredz normatīva grozījumi.

Paredzētas arī izmaiņas personas izslēgšanas no VID ar PVN apliekamo personu reģistra kārtībā - apliekamo personu uzskatīs par izslēgtu no VID ar PVN apliekamo personu reģistra ar septīto dienu pēc lēmuma par personas izslēgšanu nodošanas pastā, savukārt informācija par personas izslēgšanu tiks publicēta VID oficiālajā mājaslapā.

FM tika uzdots uz likuma izskatīšanu otrajā lasījumā Saeimā sagatavot priekšlikumu, kas paredz diferencēt atlikto PVN maksājumu atkarībā no tā, vai prece nonāk Latvijā gala patēriņam vai pārstrādei.