Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Kariņš sasaucis sēdi; grib zināt, kā speciālisti rīkosies, ja Latvijā būs saslimušie ar koronavīrusu

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien, 25.februārī, sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību Eiropā, informēja premjera birojā.

Padome uzklausīs Veselības ministrijas (VM) un citu atbildīgo institūciju aktuālo informāciju par situāciju saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību Eiropā un iespējamiem nepieciešamajiem pasākumiem turpmākai rīcībai.

Sēde notiks plkst.16 Ministru kabinetā.

Kariņš pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes atgādināja, ka pirms nedēļas jau tikusi sasaukta Krīzes vadības padomes sēde, kurā izskatīts rīcības plāns saistībā ar jaunā koronavīrusa izplatīšanos. Ņemot vērā informāciju par vīrusa izplatīšanos Itālijā, rīt plkst.16 atkārtoti sasaukta šāda sēde, lai uzklausītu aktuālo situācijas vērtējumu un ekspertu viedokļus par nepieciešamību koriģēt sākotnējo rīcības plānu, lai pasargātu iedzīvotājus no slimības izplatīšanās valstī.

"Es sagaidu un ceru no ekspertiem sadzirdēt skaidru piedāvājumu par nepieciešamajām rīcībām, kā arī to, ka esam gatavi rīkoties gadījumā, ja cilvēki Latvijā būtu saslimuši ar šo vīrusu," teica premjers.

Padomes sēdē plānots izvērtēt arī Nacionālās apvienības rosinājumu apturēt gaisa satiksmi starp Latviju un vīrusa skartajām Itālijas pilsētām.

Iepriekšējā Krīzes vadības padomes sēde par koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību notika šā gada 4.februārī.

Šodien Valsts operatīvā medicīniskā komisija lēma paplašināt koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" ierobežojošos pasākumus, nosakot papildu valstis un teritorijas, no kurām atgriežoties, ir jāveic īpaši piesardzības pasākumi.

VM informēja, ka no šodienas par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi tiek noteiktas Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna, Itālijas Lombardijas un Veneto apgabali.

Iedzīvotājiem, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām tiek attiecināti īpaši pasākumi, speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību un ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus, kā arī sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u.c. jāierobežo kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Speciālisti iesaka, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā bija ceļojumā kādā no koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām, bērnam neapmeklēt izglītības iestādi, vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu un sadarbībā ar ģimenes ārstu novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma.

"Ja minētajā laika periodā akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomi bērnam nav parādījušies, viņam var atļaut apmeklēt izglītības iestādi ar ģimenes ārsta izziņu. Ja simptomi parādās, nekavējoties jāzvana 113 un jāinformē ārstniecības personu par simptomiem un ceļojumu," norādīja VM.

Izglītības iestāžu vadītāji tiek aicināti apzināt iespējamus gadījumus, kad bērni devušies ceļojumā uz vīrusa skartajām teritorijām, uz kurām noteikti īpaši pasākumi un informēt bērnu vecākus par minētajām rekomendācijām.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) no šodienas pārstrādās savu algoritmu par došanos uz izsaukumiem. NMPD vadītāja Liene Cipule sēdē uzsvēra, ka dienesta mediķi ir pilnībā gatavi šādām situācijām. Līdz šim arī pārbaudīts, ka algoritms šādu pacientu konstatēšanai darbojas.

Tāpat ir apzinātas rezerves, lai nodrošinātu ārstniecības personu aizsardzību vajadzības gadījumā. Gan Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, gan Bērnu klīniskā universitātes slimnīca apliecina gatavību pacientus uzņemt un nodrošināt visu nepieciešamo palīdzību.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", bet situācija pasaulē un arī Eiropā ir mainīga, tādēļ iedzīvotāji aicināti sekot līdzi aktuālajai informācijai Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā "https://spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/757".

Jau ziņots, ka šobrīd Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

SPKC informē, ka kopumā pasaulē no 2019.gada 31.decembra līdz 2020.gada 23.februārim ziņots par 78 833 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss "Covid-19". Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki, savukārt 2463 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

Lielākā daļa gadījumu reģistrēti Ķīnas Uhaņas pilsētā. Ir ziņots par ievestiem gadījumiem vairākās citās Ķīnas provincēs, Honkongas īpašās pārvaldes apgabalā, Taivānā, Makao īpašās pārvaldes reģionā, Taizemē, Japānā, ASV, Dienvidkorejā, Singapūrā un Vjetnamā, Malaizijā, Austrālijā, Nepālā, Francijā, Kanādā, Vācijā, Somijā, Itālijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā, Zviedrijā, Beļģijā, Ēģiptē.

Savukārt no kopumā 132 cilvēkiem Itālijā, kam ir noteikti pozitīvi testēšanas rezultāti uz jauno koronavīrusu, kas izraisa "Covid-19" infekciju - 88 gadījumi fiksēti Lombardijā, 24 - Venetā, seši Pjemontā, deviņi - Emīlijā-Romanjā un divi - Lacio (ķīniešu tūristu pāris). Patlaban 54 cilvēki ir hospitalizēti ar "Covid-19" simptomiem, 26 personas ārstējas intensīvās terapijas nodaļās, savukārt 22 cilvēkiem noteikta izolācija mājās.