Policija putrojas ar Lemberga ģimenes kriminālprocesu numuriem

Policija, oficiāli atbildot uz žurnālista Lato Lapsas iesniegumu, sajaukusi divu dažādu - ar Lembergu ģimeni saistītu - kriminālprocesu numurus, tādējādi Lapsa šodien tiesībsargiem nosūtījis kārtējo iesniegumu, lūdzot labot šo kļūdu.

"Ja tas vēl nav skaidrs rokasgrāmatas "Kā nozagt miljardu" lasītājiem, tad šis policijas paziņojums kārtējo reizi apliecina, ka mēs tik tiešām dzīvojam īstā brīnumzemē," tā par policijas rupji pieļauto kļūdu aģentūrai LETA teica Lapsa.

Lapsa no policijas bija saņēmis atbildi uz iesniegumu, kuru žurnālists nosūtīja 25.augustā, informējot, ka viņš ir izveidojis "www.rokasgramata.com" interneta vietni un veicis publikācijas tajā ar mērķi informēt sabiedrību par korumpētu personu darījumiem.

Policija viņam atbildēja, taču atbildē, pēc Lapsas teiktā, bija ietverta maldinoša informācija. Policija bija norādījusi konkrētu kriminālprocesa numuru par procesu, kas sākts saistībā ar publikācijām minētajā interneta vietnē, taču patiesībā numurs ir sajaukts, jo ar to ir reģistrēta tā dēvētā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllieta, kuru patlaban izskata Rīgas apgabaltiesā.

Lapsa lūdzis policiju operatīvi labot savā paziņojumā sniegto informāciju.

Jau šodien Lapsa no policijas saņēmis paziņojumu, ka policija atzīst savu kļūdu, un tā ir labota.

LETA jau ziņoja, ka, atsaucoties uz Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasībām, policija publikācijas interneta vietnē "www.rokasgramata.com" uzskata par nelikumīgām.

Policija savā atbildē žurnālistu informē, ka "www.rokasgramata.com" publicētie materiāli, proti, Līgas Lembergas un Anrija Lemberga kontu izraksti, satur fiziskas personas datus, kuru apstrādes un publicēšanas kārtību nosaka Fizisko personu datu aizsardzības likums.

Ņemot vērā to, ka Lapsa, apstrādājot un publicējot iepriekšminēto informāciju šajā interneta vietnē, pārkāpis minēto likumu, viņa darbības ar fizisko personu datiem "www.rokasgramata.com" esot nelikumīgas, tā policija norādījusi Lapsam.

Tikmēr pats žurnālists uzskata, tiesībsargājošajām institūcijām vairāk būtu jāpievēršas amatpersonu nelikumīgiem darījumiem, "kā rezultātā valsts makā šādā veidā būtu palikuši vismaz daži simti miljonu no tai nozagtās summas".

Lapsa uzsvēra, ka Latvijas varas iestāžu pārstāvji pašlaik rīkojas tieši tā, kā tika prognozēts, izveidojot "www.rokasgramata.com" mājaslapu. "Ja nav iespējams sabiedrības informēšanā atrast neko nelikumīgu - sākumā pamēģināt bez kāda juridiska pamatojuma aizbāzt muti tiem, kuri sniedz sabiedrībai informāciju, kuru tā citādi nekādi neuzzinātu. Kad tas nelīdzēs, droši vien mēs itin drīz nonāksim arī pie mēģinājumiem konfiscēt vai iznīcināt rokasgrāmatas "Kā nozagt miljardu" tirāžu, kratīšanām un tā tālāk," prognozē žurnālists.

LETA jau ziņoja, ka Lapsa kriminālprocesā par publikācijām "www.rokasgramata.com" jau nopratināts kā liecinieks.

9.augustā šajā mājaslapā tika ievietotas Ventspils mēra Aivara Lemberga dēla Anrija, 16.augustā - meitas Līgas, bet vēlāk arī paša Ventspils mēra kontu pārskatu izdrukas. Visos šajos gadījumos Datu valsts inspekcija (DVI) konstatējusi iespējamu likumpārkāpumu personas datu aizsardzības jomā un vērsusies prokuratūrā, savukārt Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu par Anrija iespējamo bankas kontu publiskošanu internetā.

Vēlāk mājaslapā tika publicēti vēl vairāki materiāli no tā dēvētās Lemberga krimināllietas sējumiem.

Pagājušajā nedēļā iznāca Lapsas izdotā rokasgrāmata "Kā nozagt miljardu?". Lapsa norādīja, ka grāmatas iznākšana nekādā veidā neietekmēs mājaslapas "rokasgramata.com" darbību. "Mājaslapa turpinās darbu vēl pietiekami ilgi un gari, kamēr mēs būsim pastāstījuši visu, kas sabiedrībai bija jāzina," sacīja Lapsa.

"Es esmu cilvēks, kas uzņemas atbildību (..) par to, kas jau ir publiskots un vēl tiks publiskots," sacīja Lapsa. Viņš norādīja, ka ir cilvēki, kuri palīdzējuši ar tehniskām lietām, taču atbildību uzņemas viņš. Par to Lapsa informējis arī Valsts policijas, kuras lietvedībā ir kriminālprocess saistībā ar mājaslapā publicēto informāciju, priekšnieku, "lai viņš velti netērē policijas resursus, meklējot kas un kā to ir darījis (..)".

Policija, vaicāta, kādas darbības tā veiks, ja jau iespējamā meklējamā persona pati paziņojusi par atbildības uzņemšanos, komentārus nesniedza. Policijas preses pārstāve Linda Neimane-Zobena minēja vien to, ka policija turpina vākt lietā nepieciešamos pierādījumus.

Pagājušajā nedēļā policija Anrijam Lembergam piemēroja cietušā statusu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja advokāts Aivo Leimanis.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 200.panta 1.daļas - par dienesta noslēpumu un komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu.

Svarīgākais