Jūrmalas apvērsuma organizatori šokā

© f64

Kad Jūrmalas domes priekšsēdētājs Romualds Ražuks (Pilsoniskā savienība) savu sakāmo pabeidza ar vārdiem "līdz ar to domes sēdē tiek izsludināts pārtraukums līdz 9. septembrim", viņa demisijas pieprasītāji pat neattapa vismaz formāli iebilst pret šo lēmumu.

Taču viss notika likumīgi: deputāte Iveta Blaua (Jaunais laiks) Jūrmalas tiesā nule bija iesniegusi lūgumu pārskatīt drošības līdzekli kukuļošanā apsūdzētajam deputātam Raimondam Munkevicam (Jūrmala – mūsu mājas). "Nejūtos droša sēdēt ar viņu pie viena galda, sevišķi pie domes sēžu galda, baidos arī, ka viņš var mēģināt mani iespaidot kā deputāti un kā liecinieci," teica I. Blaua. Tā kā tiesa vēl nav lēmusi par papildu drošības līdzekli R. Munkevicam, R. Ražuks sēdi pārtrauca, jo tie esot "ārkārtas apstākļi".

Ja tiesa lems, ka R. Munkevics nedrīkst piedalīties domes sēdēs, nepietiks balsu R. Ražuka noņemšanai no amata: tieši šis apstāklis izraisīja šoku apvērsuma organizētājos, kuru galvenais balsts un faktiskais apvērsuma organizētājs, iespējams, ir R. Ražuka vietnieks Māris Dzenītis (Jūrmala – mūsu mājas), pret kuru VID Finanšu policija sākusi kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā.

"Nepietika varas Dzenītim," situāciju komentēja kāds jūrmalnieks, "gribējās vairāk naudas sagrābt. Bet Ražuks ir pirmais priekšsēdētājs, kurš tiešām domā par pilsētniekiem." To, ka R. Ražuks ir populārs jūrmalnieku vidū, varēja nojaust arī no daudzskaitlīgā piketa pie domes ēkas: vismaz pārsimt jūrmalnieku skandēja "Ražuku, Ražuku!" un izsvilpa M. Dzenīti, kad viņš gāja garām pilsētniekiem. Sazvērniekiem nepatīkami mirkļi bija arī pašā domes sēdē, kad jūrmalnieki stāvgrūdām piepildītajā domes sēžu zālē uzgavilēja Jūrmalas Nevalstisko organizāciju apvienības domes vadītājai Solvitai Gernerei, kas aicināja Jūrmalas domes deputātus prasties kaunu, ieklausīties sirdsapziņā un izlemt par pilnvaru nolikšanu.

"Šī dome ir nožēlojama, bez cieņas pret pilsētu un tās iedzīvotājiem! Atkāpieties!" domes zālē skanēja saucieni. Tas, ka šis domes sastāvs nespēs vienoties par normālu darbu jūrmalnieku labā, ir skaidrs jau šobrīd, tāpēc sēdes turpinājums 9. septembrī, visticamāk, neieviesīs nekādas korekcijas šā sasaukuma darba stilā.

Sazvērnieku izgāšanās domes sēdē tomēr vēl nenozīmē, ka viņi rimsies un pēkšņi sāks domāt par savu tiešo darbu. "Kad pirms kāda mēneša ierosināju atcelt Dzenīti no priekšsēdētāja vietnieka amata, neviens tā īsti mani neatbalstīja," norādīja deputāts Juris Visockis (JL). Viņaprāt, situācija vēl var attīstīties līdz baltkvēlei, jo apvērsuma organizētāji neapstāsies. Taču var iznākt arī citādi, jo viņi nevar vienoties, kurš būs domes priekšsēdētājs: M. Dzenītis, Gatis Truksnis (LZS, KDS, LPP/LC) vai Larisa Loskutova (Saskaņas centrs). Kuluāros izskanēja pat smieklīga versija: Jūrmalas mērs varētu būt Ilmārs Ančāns (Mūsu zeme). "Tad šitas kantoris jāslēdz ciet," piebilda kāds jūrmalnieks.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais