Atbalsta TP ierosmi valdībai prasīt Saeimas akceptu, uzņemoties jaunas finansiālās saistības

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Tautas partijas (TP) sagatavotos grozījumus likumā "Par budžetu un finanšu vadību", kas paredz noteikt - ja valdībai ir jāuzņemas jaunas, būtiskas finansiālās saistības, nepieciešams atbilstošs Saeimas lēmums.

Saeimas lēmums būs nepieciešams, ja valsts aizņēmumu saņemšana un nosacījumi atzīstami par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu un skar nodokļu politikas īstenošanu, sociālās aizsardzības sistēmu vai citu likumdošanas ceļā izšķiramu jautājumu. Šādā gadījumā finanšu ministrs ir tiesīgs valsts vārdā ņemt aizņēmumu, pamatojoties uz likumu, kuru Saeima pieņem pēc Ministru kabineta ziņojuma par finanšu līdzekļu aizņēmumu izvērtēšanas.

Minētajā ziņojumā būs jānorāda aizņēmuma apmērs, termiņš, nepieciešamības pamatojums un izmantošanas mērķis, kā arī tie politiskie solījumi, kuru izpildei ir nepieciešams pieņemt citus likumus.

TP deputātu iesniegtais projekts esot Tieslietu ministrijas izstrādāts, taču līdz šim neesot ticis virzīts uz parlamentu. Kā ziņots, šo ministriju savulaik vadīja TP pārstāvis Mareks Segliņš, bet pēc viņa demisijas ministra krēsls ir palicis tukšs.

Kā uzskata TP deputāti, grozījumi likumā ir nepieciešami, lai izpildītu Satversmes tiesas prasības. Satversmes tiesa 2009.gada 21.decembra spriedumā lietā "Par likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 2.panta pirmās daļas atbilstību Satversmei" norāda, ka konceptuālā izšķiršanās par starptautisko aizdevumu saņemšanu un tās nosacījumiem atzīstama par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kas, ievērojot Satversmē noteikto kārtību, bija jāizlemj likumdevējam.

Svarīgākais