Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija novēro Jūrmalas domi

Ja procesi Jūrmalas domē kļūs kritiski un apdraudēs tās pamatfunkciju veikšanu – kvalitatīvu pakalpojumu nodrošināšanu iedzīvotājiem –, tad Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) iejauksies, lai normalizētu situāciju. Pagaidām jūrmalniekiem ļauts rīkoties politiskās demokrātijas ietvaros, mainot pilsētas mērus citu pēc cita un mēģinot izbīdīt dažādi vērtējamus grozījumus pašvaldības dokumentos.

RAPLM valsts sekretāre Laimdota Straujuma norāda, ka pašvaldības funkcija ir nodrošināt kvalitatīvus pakalpojumus iedzīvotājiem. Pašlaik nav iemesla apšaubīt, ka tas netiek darīts. Vēl jo vairāk tāpēc, ka RAPLM iebildes paudusi vēstulē Jūrmalas domei pēc tam, kad tika lūgta tās juristu konsultācija. Neatkarīgā jau informēja, ka pieci Jūrmalas pašvaldības deputāti iesniedza ierosinājumu palielināt vadošo amatu skaitu domē un tās struktūrā, tajā skaitā izveidojot kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētāja amatu. "Piedāvātie nolikuma grozījumi nonāk pretrunā ar domes valdes izveidošanas mērķi, jo faktiski tas ir piedāvājums veidot alternatīvu institūciju domei, kuru nevadīs domes priekšsēdētājs, savukārt kuram saskaņā ar likuma Par pašvaldībām 62. panta otrās daļas 1. punktu ir pienākums vadīt domes darbu, koordinēt jautājumu izskatīšanu komitejās," teikts L. Straujumas atbildē.

Iespējams, jau rīt kārtējās domes sēdes laikā varētu izskatīt jautājumu par pašreizējā Jūrmalas domes priekšsēdētāja Romualda Ražuka (PS) atbrīvošanu no amata. Ja tas nenotiks rīt, tad saskaņā ar likumu ārkārtas domes sēde par šo jautājumu jāsasauc divu nedēļu laikā. R. Ražuks uzskata, ka viņa palikšana amatā, matemātiski rēķinot, nav iespējama. Par viņa atbrīvošanu iestājas astoņi deputāti, pret ir septiņi. Ja vien netiks pārmests kārtējais kūlenis spēku samērā, kas Jūrmalas domē ir vēl neprognozējamāks process, nekā miljona laimēšana loterijā, R. Ražukam amats būs jāatstāj. Jau šajās dienās kašķis domē licis partijas Sabiedrība citai politikai valdei izslēgt no partijas Jūrmalas domes deputāti Dzintru Homku, kas ir nostājusies pret R. Ražuku.

Savukārt bijusī Jūrmalas domes priekšsēdētāja Inese Aizstrauta izsaka viedokli, ka notikumi jeb, kā viņa norāda, apvērsums Jūrmalā ir kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas shēma no domnieka Raimonda Munkevica (Jūrmala mūsu mājas) puses. "Trīspadsmit dienu pēc Munkevica iznākšanas no cietuma Jūrmalā strauji katalizējas politiskie procesi," novērojusi politiķe. Viņasprāt, R. Munkevics turpina varas sagrābšanas un saglābšanas shēmu, kuras dēļ tika apcietināts. Nenoliedzami, domes valdes priekšsēdētājs, kurš pārvaldītu Jūrmalas kapitālsabiedrības, būtu ļoti ietekmīga amatpersona. "Varas pārņemšana Munkevicam nepieciešama arī kā signāls potenciālajiem un esošajiem investoriem, ka viņam ir ietekme un pietiekams politiskais kapitāls darbu un projektu turpināšanai," brīdina I. Aizstrauta.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais