Nav zināms, vai stiprinās NRTP strādātspēju

Līdz 17. oktobrim Saeimai būtu jātiek skaidrībā, kas tālāk notiks ar Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) sastāvu. Tajā no deviņiem locekļiem pašlaik ir astoņi, un 17. oktobrī pilnvaru termiņš beigsies Tautas partijas izvirzītajam pārstāvim Andrim Mellakaulam un Jaunā laika pārstāvei Dārijai Juškevičai.

Pagaidām nav vienprātības arī atbildīgajai Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kura pirmdien neatbalstīja Radio un televīzijas likuma grozījumos iesniegtos priekšlikumus par NRTP locekļu skaita samazināšanu. Deputāti Anta Rugāte (TP) un Oskars Kastēns (LPP/LC) bija iesnieguši priekšlikumus, nosakot, ka NRTP izveido Saeima, ievēlot tās sastāvā piecus locekļus, nevis kā līdz šim – deviņus.

Komisijas deputāti uzsvēra, ka neatbalsta šādu priekšlikumu, jo frakcijas iebilst pret padomes locekļu skaita samazināšanu. Komisijas vadītāja Ingrīda Circene (JL) norādīja, ka jautājumu par NRTP locekļu skaita samazināšanu nevar skatīt steidzamības kārtā bez iepriekš notikušas publiskās diskusijas.

Iepriekš asu kritiku par NRTP nespēju aktīvi strādāt atbildīgu jautājumu lemšanā tā izpelnījās no TB/LNNK frakcijas, kuras priekšsēdētājs Māris Grīnblats norādīja, ka "NRTP jau ilgstoši nepilnīgi pilda savas funkcijas, izpelnoties pārmetumus gan par apraides atļauju izsniegšanas kārtību, gan par nepietiekamu raidorganizāciju uzraudzību, veicot izplatīto programmu satura pārbaudes. Padome drīzāk ir pārvērtusies par kārtējo politiskās cīņas lauku, partijām mēģinot tajā par katru cenu ielikt sev pietuvinātus cilvēkus". Kā praktisks ierosinājums izskanēja NRTP funkciju nodošana Satiksmes ministrijas Sakaru departamentam, Kultūras ministrijai un Valsts valodas centram.

"Mani pārsteidz juridiskā un demokrātiskā neizglītotība. Sabiedriskās raidorganizācijas ir radītas atsevišķi no valdības. Tās izsaka nevis valdības, bet sabiedrības intereses. Un, ja kāds to neapzinās, tad viņš grib atgriezties 20 gadu tālā pagātnē – padomju laikos. Ja tas liekas normāli, tad nezinu, kāpēc jādzīvo Latvijā," – tā par ideju atteikties no NRTP saka tās priekšsēdētājs Ābrams Kleckins.

Uz jautājumu, kāds ir ideāls padomes modelis, viņš norāda, ka tas nevar būt ļoti mazs, jo tad padomi būtu viegli vadīt. "Jo lielāka dažādība, jo drošāk. Taču principā ir visas iespējas veikt izmaiņas. Optimāls variants ir padome, kuras sastāvā ir septiņi locekļi," Neatkarīgajai saka Ā. Kleckins.

D. Juškeviča informē, ka viņa jau ir bijusi uzaicināta uz JL valdes sēdi, kurā ir izteikts atbalsts viņas kandidatūras virzīšanai tālāk, savukārt TP iepriekš virzītais pārstāvis A. Mellakauls līdz nedēļas nogalei ir devies ārpus Latvijas un komentārus pagaidām nesniedz.

Jau ziņots, ka 31. augustā valdību veidojošās partijas neatbalstīja Pilsoniskās savienības ierosinājumu darbam NRTP virzīt mediju kritiķi Andu Rožukalni, skaidrojot ar to, ka vairākiem tās pārstāvjiem tuvākajā laikā beidzas pilnvaru termiņš. Nepilnā jeb astoņu padomes locekļu sastāvā NRTP strādā kopš pagājušā gada jūnija, kad mūžībā aizgāja publicists Andris Jakubāns, kurš par NRTP locekli tika ievēlēts 2005. gadā.