Zatlers: Izmešu samazināšanas programmām jāveicina ekonomiskā izaugsme

Siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu samazināšanas programmām jāveicina ekonomiskā izaugsme, uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Būsim atklāti, valstīm jārēķinās ar nozīmīgām sākotnējām izmaksām, tomēr esmu pārliecināts, ka siltumnīcas gāzu izmešu samazināšana nedrīkst notikt uz ekonomiskās attīstības rēķina. Tieši otrādi - tehnoloģiskajām pārmaiņām jāveicina ekonomiskā izaugsme," sacīja Zatlers, piedaloties apaļā galda diskusijā ANO Klimata pārmaiņu galotņu sanāksmes laikā Ņujorkā.

Valsts prezidents, piedaloties apaļā galda diskusijā, kurā tika pārrunāts, kā attīstīt valstu ekonomikas, lai tās samazinātu vidē izmesto siltumnīcas gāzu apjomu, tādējādi mazinot globālās sasilšanas efektu, un tajā pašā laikā saglabātu ilgtspējīgas izaugsmes spēju, norādīja, ka pasaules sabiedrībai nepieciešama būtiska tehnoloģiju attīstība un jaunas inovācijas, ko atbalsta ne tikai zinātnieku aprindas, bet arī ANO valstu iedzīvotāji. Lai ieviestu inovatīvus, ilgtspējīgus risinājumus, nepieciešams finansējums un tāpēc būtisks ir iedzīvotāju atbalsts videi draudzīgāku tehnoloģiju ieviešanā.

Diskutējot par alternatīvo enerģiju lomu, Zatlers norādīja, ka enerģijas avotu dažādošana ir svarīga ne tikai no enerģijas drošības viedokļa, bet arī veicina ilgtspējīgu, drošu un rentablu valstu ekonomiku attīstību. Sarunas laikā pievēršoties dabas resursu sniegtajām iespējām, Zatlers īpaši uzsvēra Latvijas mežu apsaimniekošanas pieredzi.

"Mūsu pieeja ir pārsteidzoši vienkārša - lai mēs būtu veiksmīgi klimata pārmaiņu ierobežošanas centienos, ir jāsamazina mežu izciršana un iznīcināšana. Mums mežs ir jāstāda un tas ilgtspējīgi jāuztur," uzsvēra Zatlers.

ANO Klimata pārmaiņu galotnes tikšanās ietvaros Zatlers piedalījās arī samita atklāšanas plenārsesijā, kā arī darba pusdienās, kurās tika runāts par ilgtspējīgas ekonomikas izveides finansiālajiem aspektiem.

Samita mērķis ir veicināt politisko vienprātību pasaules valstu ietekmes uz globālajām klimata pārmaiņām mazināšanā, lai apstiprinātu konkrētu rīcības plānu šā gada decembra ANO Klimata konferencē Kopenhāgenā.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais