Partijas sāk atklāti plūkties

Priekšvēlēšanu kaislībām uzņemot apgriezienus, saasinās arī partiju savstarpējās attiecības. Politiskā organizācija Vienotība vērsusies drošības iestādēs, norādot uz iespējamo apvienības Par labu Latviju (PLL) slēpto aģitāciju medijos. Tiesa, PLL nav palikusi atbildi parādā un pārmet Vienotībai gan slēpto reklāmu, gan arī budžeta resursu tērēšanu savai vēlēšanu kampaņai. Tāpat šonedēļ notikusi akcija, kuras laikā kurpēm apmētāts premjera Valda Dombrovska portrets, kā arī uzbrukums Vienotības birojam.

Vairāki apvienības Vienotība pārstāvji vērsušies gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), gan Valsts policijā, ceļot trauksmi par apvienības Par labu Latviju popularizēšanu televīzijas LNT raidījumā Latvija, mēs Tevi dzirdam!.

Kā sarunā ar Neatkarīgo norādīja viena no iesnieguma iesniedzējām Lolita Čigāne, PLL piekopjot to pašu taktiku, kas fiksēta arī pirms iepriekšējām vēlēšanām. Kā zināms, 2006. gadā PLL sastāvā esošajai LPP/LC tika pārmesta ar partiju it kā tieši nesaistīta pozitīvisma kampaņa, kuras laikā medijos pirms vēlēšanām slavināti atsevišķi politiskie spēki. Par šādu rīcību KNAB uzdeva LPP/LC valsts budžetā ieskaitīt 500 000 latu. Tiesa, tas joprojām nav izdarīts.

L. Čigāne uzsvēra, ka LNT ēterā diskusijā Latvija, mēs tevi dzirdam! vairākkārt parādījies PLL kampaņas veidotājs Ēriks Stendzenieks un LNT vadītājs, ar apvienību PLL tieši saistītās kustības priekšsēdētājs Andrejs Ēķis. Tādējādi, pēc apvienības Vienotība domām, šāda publicitāte atbilst priekšvēlēšanu likumā definētajai aģitācijai, kas savukārt nozīmējot, ka saskaņā ar LNT raidlaiku izcenojumiem PLL savai reklamēšanai jau iztērējusi 1,8 miljonus latu jeb trīs reizes vairāk, nekā atļauj likumdošana. Tieši tādēļ Vienotība lūgusi KNAB vadītājam apturēt turpmāko PLL priekšvēlēšanu reklāmas kampaņu – kā to paredz likumdošana.

Neatkarīgā uzzināja KNAB, ka Vienotības sūdzība pievienota citiem iesniegumiem, kuros izteiktas līdzīgas aizdomas par raidījuma Latvija, mēs tevi dzirdam! iespējamo saikni ar PLL reklamēšanu, un tuvākajā laikā tikšot lemts par šā jautājuma tālāko virzību.

Tiesa, LNT radošais direktors Niks Volmārs noraida visus pārmetumus un piebilst – šā brīža notikumi apliecinot, ka diskusijas veidotāji ir pareizi rīkojušies, neaicinot studijā politiķus, kuri "jūt, ka viņu ekspertu un konsultantu šeftes ir apdraudētas".

Tikmēr PLL, nepaliekot atbildi parādā, sagatavojis iesniegumu tam pašam KNAB, norādot uz to, ka, būdama valdības partija, Vienotība nekautrējas savām priekšvēlēšanu aktivitātēm izmantot valsts administratīvos resursus. Turklāt PLL uzskata, ka ar slēpto aģitāciju nodarbojas pati Vienotība, kurai publicitāti nodrošinot vairākas Sorosa organizācijas un masu saziņas līdzekļi – izdevums Ir, TV3 raidījums Nekā personīga u. c. Kā Neatkarīgajai apliecināja PLL preses sekretārs Edgars Vaikulis, šos faktus PLL lūgs pārbaudīt KNAB.

Tiesa, šonedēļ tā nav pirmā politisko spēku saķeršanās. Ceturtdien Rīgā, Vērmanes dārzā, notika ar Saskaņas centru saistītas jauniešu organizācijas pikets un atrakcija Kurš trāpīs Dombrovskim. Tās laikā ikviens ar kurpi V. Dombrovska portretam trāpījušais jaunietis saņēma konfekti. Lai gan sarunā ar Neatkarīgo Vienotības pārstāve Gunda Reire šādu rīcību nosauca par klaju bezkaunību, iespējams, šis bija kreisi orientētā spēka atbildes trieciens Vienotībai par ne mazāk netaktisku akciju, kas notika tajā pašā Vērmanes dārzā, kad garāmgājējiem tika piedāvāts aizpildīt anketu par labāko premjera kandidātu. Tiesa, anketā tika dotas tikai divas izvēles starp V. Dombrovski un SC līderi Jāni Urbanoviču, turklāt SC kandidātam anketā bija piedēvētas visnotaļ neglaimojošas īpašības.

Tāpat šonedēļ ar sarkanu krāsu tika nolieti Vienotības biroja logi. Lai gan vandaļi vēl nav noskaidroti, Vienotība dod tiešus mājienus, ka huligānisms varētu būt saistīts ar jau pieminēto SC jauniešu piketu. Noziegumu izmeklē policija, kurai, iespējams, varētu palīdzēt uz līdzās esošo namu fasādēm izvietoto videokameru ieraksti. SC jaunieši visas viņiem izteiktās aizdomas noraida, uzsverot, ka viņi "nekad nenolaistos līdz tādam līmenim".

Svarīgākais