Frakciju padome nevienojas par Saeimas tālāko darbību

Frakciju padome šodien apmainījās ar savstarpējiem pārmetumiem par "kvoruma noraušanu", bet nevienojās par Saeimas turpmāko darbību.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) pauda viedokli, ka ar šo soli trijās ārkārtas sēdēs Saeima sabiedrības acīs ir sagrāvusi to savu autoritātes mazumiņu, ko tai bija izdevies izveidot pēdējo mēnešu laikā.

Daudze atzina, ka "kvoruma noraušana" kā parlamentārās darbības forma ir paredzēta Saeimas kārtības rullī, tomēr, pēc viņa domām, šodien opozīcija to izmantoja ar tīri politisku mērķi.

Saeimas priekšsēdētājam iebilda LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš, kurš atgādināja, ka "kvoruma noraušanas sērgu aizsāka koalīcijas frakcijas, pirms nedēļas tādējādi aizkavējot lēmuma par akcīzes nodokļa nepiemērošanu dabasgāzei līdz 2014.gadam".

Pilsoniskās savienības frakcijas priekšsēdētāja Anna Seile rosināja sasaukt kopīgu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdi un rast kompromisu par akcīzes nodokli dabas gāzei.

Arī "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats pauda viedokli, ka nav jēgas sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kamēr kompromisu par dabasgāzes akcīzes nodokli nav panākušas vismaz divas lielākās Saeimas frakcijas.

Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) rosināja sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi 25.augustā, lai galīgajā lasījumā pieņemtu Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu, jo par attiecīgās Eiropas Komisijas direktīvas nepārņemšanu Latvijai draud lielas finansiālas sankcijas. Tomēr šajā jautājumā Frakciju padome šodien nekādu lēmumu nepieņēma.

Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs (SC) rosināja frakcijām vienoties, ka tās nepielietos Saeimas kārtības rullī paredzēto iespēju "noraut kvorumu" sēdē, ja citādi nav iespējams nobremzēt tām nevēlamu likuma vai lēmuma pieņemšanu. Arī šis priekšlikums neguva frakciju vadītāju atbalstu.

Svarīgākais