PB: lēmumi pensiju jomā jāpieņem valdībai

Lēmumi sociālajā joma ir jāpieņem Latvijas valdībai – ne Pasaules banka, ne citi starptautiskie aizdevēji nevar tās vietā šos lēmumus pieņemt, šodien Siguldā atzina Pasaules bankas prezidents Roberts Zēliks.

Latvija ir demokrātiska valsts, kur arī tautai ir sava noteikšana. Banka var piedāvāt un piedāvā dažādus variantus, mēs tikai iesakām, mēs parādām citu valstu pieredzi, kā efektīvāk risināt budžeta jautājumus. Mēs iesakām lietas, kas sevi pierādījušas citās valstīs. Bet mēs nevaram pateikt konkrēti, kas Latvijai jādara pensiju jomā. Godīgi sakot, mans personiskais viedoklis ir, ka Latvija ir gājusi sarežģītāko ceļu. Taču gan toreiz, gan tagad ir ļoti ierobežots izvēļu loks rīcībai – palielināt nodokļus vai samazināt izdevumus.

Mūsu uzdevums ir nevis pieņemt lēmumus, bet piedāvāt tehnisko palīdzību.

Viņš arī atgādināja, ka viesojas Latvijā ne pirmo reizi, un atceras 90. gadu sākumu, kad Latvija vēl nevarēja pilnīgi neatkarīgi pieņemt lēmumus. „Tagad ir citi laiki un jums pašiem jāizdara izvēles,” teica R. Zēliks.

Uz Neatkarīgās jautājumu, kā premjerministrs vērtē PB izteikumus par pensijām, Valdis Dombrovskis konkrēti neatbildēja, bet minēja, ka valdība ir konceptuāli vienojusies par Labklājības ministrijas izstrādātas koncepcijas trešo variantu (tur ir ap 10 priekšlikumu sociālā budžeta sakārtošanai).

Latvijā

Latvijas vīriešu basketbola izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars sestdien olimpisko spēļu kvalifikācijas pusfināla mačā varēs palīdzēt komandai, sarunā ar žurnālistiem atzīmēja valstsvienības galvenā trenera Lukas Banki asistents Artūrs Visockis-Rubenis.

Svarīgākais