CVK svītro no 10.Saeimas vēlēšanu deputātu kandidātu saraksta piecus kandidātus

Šodien Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēma svītrot no 10.Saeimas vēlēšanu deputātu kandidātu saraksta piecus kandidātus, kuriem nav dzēsta sodāmība.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegtajiem atzinumiem uz četriem deputātu kandidātiem attiecas Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumi, kas liedz vēlēšanās kandidēt personām, kas sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta.

Uz vienu deputātu kandidātu attiecas Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojums, kas liedz kandidēt vēlēšanās personām, kuras Krimināllikumā paredzētā nodarījuma izdarīšanas laikā atradušās nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimušas ar psihiskiem traucējumiem, kas tām atņēmuši iespēju saprast savu rīcību vai to vadīt, un kurām saistībā ar to piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis vai arī lieta izbeigta bez šāda piespiedu līdzekļa piemērošanas.

Deputātu kandidāti, par kuriem saņemti šie atzinumi, ir partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputātu kandidāti Oļegs Posadkovs un Sergejs Špaks, partiju apvienības "Ražots Latvijā" deputātu kandidāti Sergejs Simčaks un Zigfrīds Laicāns, kā arī Kristīgi demokrātiskās savienības deputātu kandidāts Andris Grīnis.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, vismaz daļai no šiem svītrotajiem kandidātiem tiesa ir piespriedusi naudas sodu par bankrota procedūras pārkāpumiem, sods ir samaksāts, bet sodāmība, kas liedz kandidēt Saeimas vēlēšanās, aizvien viņiem nav noņemta.

SIA "A.Ņ" valdes loceklis Oļegs Posadkovs PCTVL sarakstā ar trešo numuru kandidēja Kurzemes vēlēšanu apgabalā. Savukārt Sergejs Špaks PCTVL sarakstā kandidēja ar piekto numuru Kurzemes vēlēšanu apgabalā. Špaks ir SIA "RDSK" valdes loceklis un Kredītņēmēju un līzinga ņēmēju tiesību aizstāvības biedrības "Atmoda" valdes loceklis. Špaks ir arī deklarējis 197 000 eiro parādsaistības.

Zigfrīds Laicāns "Ražots Latvijā" sarakstā Vidzemes vēlēšanu apgabalā kandidēja ar 12. numuru. Viņam ir tikai pamata izglītība, par savu darba vietu viņš norādījis - Latvijas Aizsargu organizāciju, kurā ir instruktors.

Sergejs Simčaks "Ražots Latvijā" sarakstā ar 12.numuru kandidēja Kurzemes vēlēšanu apgabalā. Kā savas darba vietas Simčaks norādījis apsardzes kompāniju "Jatlars", kur viņš ir direktors, viņš ir arī Latvijas Detektīvu un drošības dienestu federācijas valdes loceklis un kafejnīcas "Večornici" direktors.

SIA "DraiMan" valdes loceklis Andris Grīnis Kristīgi demokrātiskās savienības sarakstā ar trešo numuru kandidēja Kurzemes vēlēšanu apgabalā. Viņa deklarētās parādsaistības ir 134 000 eiro (93 800 latu).

Jau ziņots, ka no Totalitārisma seku dokumentēšanas centra sniegtās informācijas izriet, ka septiņi 10.Saeimas vēlēšanu deputātu kandidāti varētu būt vai ir sadarbojušies ar bijušo LPSR Valsts drošības komiteju (VDK) kā šī dienesta aģenti. Tas nozīmē, ka šīm personām nav aizliegts kandidēt vēlēšanās, taču sadarbības fakts ar LPSR VDK CVK būs jānorāda ziņās par kandidātiem, kas pieejamas vēlētājiem.

Deputātu kandidāti, par kuriem saņemti atzinumi, ka viņi ir vai varētu būt sadarbojušies ar bijušo LPSR VDK, ir "Saskaņas centra" deputātu kandidāts Ēriks Didrihsons, "Par prezidentālu republiku" deputātu kandidāts Aivars Saliņš, "Tautas kontroles" deputātu kandidāts Ēriks Tīrums, Zaļo un zemnieku savienības deputātu kandidāts Arvīds Ulme, Pēdējās partijas deputātu kandidāts Roberts Gobziņš, kā arī partijas "Daugava - Latvijai" deputātu kandidāti Aivars Āķis un Rolands Zagorskis.

Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu CVK publiskos informāciju par šo septiņu kandidātu iespējamo sadarbību ar LPSR VDK, bet no deputātu kandidātu saraksta viņi netiks svītroti.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārbaužu rezultātiem visi 10.Saeimas vēlēšanām pieteiktie deputātu kandidāti ir rīcībspējīgi Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā būs vecāki par 21 gadu.