Piešķir 1,8 miljonus latu VID darbinieku algu palielināšanai; vērtēs, vai algu celšanai ir atdeve

Valdība šodien nolēma piešķirt papildus 1,8 miljonus latu atlīdzības palielināšanai Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem.

Atbalstītais rīkojums paredz atļaut Finanšu ministrijai palielināt ministrijas pamatbudžeta programmai "Valsts ieņēmumu un muitas politikas nodrošināšana" 2010.gadam vispārējā kārtībā sadalāmo dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem 1 819 179 latu apmērā, tajā skaitā atalgojumam 1 466 016 latu apmērā.

Šodien bija iecerēts lemt par papildu līdzekļu piešķiršanu VID arī nākamajos gados, taču tika nolemts šo jautājumu skatīt kopā ar ikgadējo budžetu, vienlaikus izvērtējot, vai finansējuma palielinājums ir ļāvis palielināt arī nodokļu ieņēmumus. Nākamgad Finanšu ministrijas izdevumus VID darbības nodrošināšanai bija plānots palielināt par 3 638 359 latiem, bet 2012.gadā - par 6 751 578 latiem.

Ar šiem līdzekļiem VID spēs nodrošināt piemaksu par speciālajām dienesta pakāpēm, piemaksu par dienesta pienākumu pildīšanu kopā ar dienesta suni, piemaksu par dienestu, kas saistīts ar īpašu risku, izmaksu un veikt mēnešalgu izlīdzināšanu.

Kā informē FM, pēc papildu līdzekļu piešķiršanas VID ierēdņu vidējā darba samaksa būs 524 lati pirms nodokļu nomaksas, kas būs par 55 latiem vairāk nekā šobrīd. Ar 2012.gadu vidējā darba samaksa VID tika plānoti 570 lati pirms nodokļu nomaksas. Tādējādi samazinātos personāla aizplūšana, VID mazāk zaudētu apmācītus un pieredzējušus speciālistus, rastos iespēja piesaistīt kvalificētu personālu no ārpuses, bet ar 2012.gadu būtu iespēja maksāt piemaksu par dienestu, kas saistīts ar īpašu risku.

Neskatoties uz šīs summas piešķiršanu, VID uzskata, ka vidējais atalgojums joprojām būs ievērojami mazāks nekā citu valsts pārvaldes iestāžu atalgojums, ilgtermiņā plānojama personāla aizplūšana, bet līdz 2012.gadam finansējuma trūkuma dēļ nav iespējas maksāt piemaksu par dienestu, kas saistīts ar īpašu risku.

Pamatojot līdzekļu nepieciešamību, tiek uzsvērts, ka Valsts ieņēmumu dienests ar augsti kvalificētu, lojālu un motivētu personālu, kam piemīt augsta atbildības izjūta un godprātīga attieksme pret darbu, ir garants sekmīgai valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanai Latvijas teritorijā, nodokļu, nodevu un citu obligātos maksājumu iekasēšanai Eiropas Savienības budžetam, kā arī muitas politikas īstenošanai, kas ir pamats valsts attīstībai, fiskālo interešu un sabiedrības aizsardzībai.

Lai saglabātu VID funkciju efektīvu un kvalitatīvu izpildi, optimāli līdzsvarojot klientu apkalpošanas, kontroles un atbalsta funkcijas, ir nepieciešams izveidot un ieviest VID kā galvenajai nodokļu administrēšanas valsts iestādei atbilstīgu atalgojuma sistēmu, kas sekmētu VID personāla efektīvu un atbildīgu rīcību savu pienākumu izpildē, teikts lēmuma pamatojumā.

Svarīgākais