Valdība glābj no bankrota Jēkabpils domi, piešķirot 200 000 latu

Neraugoties uz Finanšu ministrijas iebildumiem, valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 200 000 latu, lai glābtu no bankrota Jēkabpils domi, ziņo portāls Delfi.lv.

Kā valdībai skaidroja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), neskatoties uz veiktajiem pasākumiem pašvaldības izdevumu samazināšanā, Jēkabpilij nepieciešami vismaz 200 000 latu, pretējā gadījumā pašvaldība šogad otrajā pusgadā "nevarēs nodrošināt pašvaldības pamatfunkciju pilnvērtīgu īstenošanu – no Jēkabpils rajona pašvaldības pārņemto iestāžu nepārtrauktu darbību, saistību pret Valsts kasi izpildi, kā arī Eiropas Savienības fondu apguvi", norādīja RAPLM.

Ministrija skaidroja, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas Jēkabpils ieguva republikas pilsētas statusu, kā rezultātā samazinājās ienākumi, ko pašvaldība saņem no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda - 2009.gadā Jēkabpils rajona pašvaldība saņēma dotāciju 2,7 miljoni latu, bet šogad Jēkabpils pilsēta - tikai 297 263 latu.

Tai pat laikā Jēkabpils pārņēma sešas bijušās rajona institūcijas, kuru uzturēšanas izdevumiem papildus no pilsētas budžeta šogad nepieciešami vairāk nekā 460 tūkstoši latu, kā arī divus bijušā rajona aizņēmumus no Valsts kases, par kuriem šogad jāmaksā 60 tūkstoši latu.

Iebildumus pret līdzekļu piešķiršanu valdības sēdē izteica Finanšu ministrija, norādot, ka līdzekļi faktiski tiek piešķirti pašvaldības funkciju nodrošināšanai un tas var radīt bīstamu precedentu, ka arī citas pašvaldības prasīs valsts naudu līdzīgām vajadzībām.

Taču valdība vairāk ieklausījās Jēkabpils mēra Leonīda Salceviča (LPP/LC) lūgumā, kurš aicināja atbalstīt līdzekļu piešķiršanu, jo situācija pilsētas budžetā esot ļoti smaga.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais