Iesācēji politikā izmanto humoru un skanīgus nosaukumus

© f64

Kā katrās vēlēšanās arī šogad – līdztekus partijām, kurām ir gadu desmitiem ilga pieredze darbam Latvijas politiskajā vidē – sevi pieteikuši vairāki jaunveidoti politiskie spēki, kuri vēlēšanu cīņā iesaistās ar atpazīstamiem nosaukumiem, neparastām akcijām un pretnostatījumu "nopietnajai politikai".

Divi jaunveidoti politiskie spēki, kuru nosaukumos izmantoti skanīgi un atpazīstami saukļi, ir politisko partiju apvienība Ražots Latvijā, kā arī partija Tautas kontrole.

Aizņemas pazīstamus nosaukumus

Daudziem apvienība Ražots Latvijā palikusi atmiņā ar neparasto akciju, kuras laikā šīs organizācijas biedri ar suņiem patrulēja pie Brīvības pieminekļa, sargājot to no iedzērušu ārzemnieku vēlmes Mildas pakājē nokārtot savas dabiskās vajadzības.

Ne mazāk interesants šķiet arī šīs apvienības medijos ievietotais darba sludinājums, aicinot pieteikties potenciālos Ministru prezidenta kandidātus un viņa komandu, izsludinot 1 000 000 latu papildu atalgojumu gadā pie darba algas nākamos četrus gadus vadītājiem, kuri būtu spējīgi uzlabot dzīves kvalitāti un uzņēmējdarbības klimatu Latvijā.

Jūlijā, kad tika reģistrēta jaunā kustība, zem atpazīstamā zīmola pulcējās policistu arodbiedrības līdera Agra Sūnas vadītā kustība Solidaritāte, uzņēmēja Ata Apiņa vadītā Ražotāja Latvijā, kā arī Edgara Jansona vadītā Demokrāti.Lv. Tikko reģistrējusies vēlēšanu cīņai, apvienība gan savstarpēji paguva sakasīties, un 4. augustā Ražots Latvijā ārkārtas valdes sēdē partija Demokrāti.Lv tika izslēgta no apvienības.

Ekonomikas atdzimšanai

Sarunā ar Neatkarīgo Ražots Latvijā valdes priekšsēdētājs Atis Apinis uzsvēra, ka viņa vadītais politiskais spēks uzskatāms par uzņēmēju apvienību, jo vairāk nekā 60% organizācijas biedru ir cilvēki no biznesa vides. Tieši tādēļ apvienības pamatvērtības ir rūpniecības atdzīvināšana. Apvienība saviem vēlētājiem sola attīstīt metālapstrādi, mašīnbūvi, pārtikas rūpniecību un citas nozares, kā arī atjaunot cukura ražošanu. Tāpat apvienība sola pakāpeniski ieviest obligāto veselības apdrošināšanu.

Neraugoties uz grandiozajiem plāniem, Ražots Latvijā ir vienīgais politiskais spēks, kas šajās vēlēšanās savā sarakstā iekļāvis divus deputātu kandidātus ar pamata izglītību. A. Apinis gan argumentē, ka augstākā izglītība pati par sevi vēl negarantē cilvēka izpratni par ekonomiskajiem procesiem, un uzsver, ka abi šie kandidāti ir zinoši, inteliģenti un darboties spējīgi cilvēki.

Otrs jaunveidots politiskais spēks ar ne mazāk skanīgu vārdu ir partija Tautas kontrole, kas, gatavojoties vēlēšanām, izsludinājusi "Latvijas iedzīvotāju mobilizāciju". "Tautas kontroles armijas karogs ir pacelts. Mēs aicinām pievienoties visus – mazus un lielus, latviešus un krievus, baltkrievus un čigānus, mēs gaidām katru, kuram rūp Latvija," teikts partijas uzsaukumā. Partijas interneta mājaslapā vārds "Rīga" rakstīts ar īso "i", bet pašdefinīcijā vārdi savirknēti, nesaskaņojot dzimtes un locījumus – "partija, sastāvoša no cilvēkiem, kuriem nav vienaldzīga savas valsts, savu ģimeņu, savu bērnu politiskais un ekonomiskais stāvoklis". Partijas biroja vadītājs Mihails Kļackins Neatkarīgajai atzina, ka šīs organizācijas līderi ir uzņēmējs Anatolijs Romaņuks, kurš ar pirmo numuru startē Rīgas vēlēšanu apgabalā, kā arī ekonomists Rihards Jablokovs, kurš ir pirmais Vidzemes sarakstā. Savukārt partijas pamatnostādnes vērstas uz atbalstu ģimenēm, birokrātijas samazināšanu, kā arī gatavību "sekmēt to tautu draudzīgu sadzīvošanu, kas šeit ir izveidojušās gadsimtu gaitā".

Ieņem Muļķu partijas nišu

Ar grotesku humoru šovasar sevi pieteica arī Pēdējā partija (PP), kuras lozungs ir "Nezinu. Neesmu izlēmis". Par saviem atbalstītājiem tā definējusi galvenokārt trīsdesmitgadniekus, kuri vīlušies šā brīža politiķos un kuru iedvesmotāju vidū bija gan rakstnieks Pauls Bankovskis, gan mūziķis Roberts Gobziņš, gan folkmūziķis Ansis Ataols Bērziņš, kuru aizturēja par dalību 2009. gada 13. janvāra grautiņos. Viens no partijas aktīvistiem Kaspars Rolšteins, kurš pazīstams arī kā Bērnu slimnīcai veltītās palīdzības akcijas organizators, līdz šim ir paudis pārliecību, ka "ar ēverģēlību un ironiju raugoties uz politiku, var panākt daudz". Nedz viņš pats, nedz rakstnieks P. Bankovskis tā arī neparādījās Pēdējās partijas deputātu kandidātu sarakstā, ar ko izpelnījās kritiku. PP sakarā izskanējuši vairāki minējumi par to, kādi bijuši šīs partijas dibināšanas patiesie iemesli. Tā, piemēram, K. Rolšteins savulaik bija dibinātāju vidū Sabiedrībai par vārda brīvību, kas pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām izvietoja medijos reklāmas par Tautas partiju. Tāpat 1. numurs Rīgā ir Gints Knoks, kura vārds savulaik politiskajā apritē parādījās līdz ar Aigara Štokenberga iniciēto biedrību Sabiedrība citai politikai.

Latvijā

Aizvadītajā nedēļā Valsts policija saņēma informāciju, ka Daugavpilī kādā no pilsētas parkiem ir pamanīta aptuveni trīs gadus veca meitene, kura pa teritoriju pārvietojās viena pati. Zināms, ka meitenīte patstāvīgi atstāja kādas pirmsskolas izglītības iestādes teritoriju. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas operatīvi reaģēja uz ienākošo informāciju un uzreiz devās uz notikuma vietu. Bērnu sveiku un veselu nogādāja  Daugavpils bāriņtiesā, kur ieradās arī bērna māte.

Svarīgākais