Izredzes iekļūt Saeimā - sešām partijām

Pētījumu centra SKDS 2010. gada jūlija vidū veiktās Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju aptaujas dati liecina: gadījumā, ja vēlēšanas būtu notikušas pirms pāris nedēļām, iedzīvotāji visbiežāk būtu balsojuši par Saskaņas centru, Vienotību un Zaļo un Zemnieku savienību.

Tāpat 5% barjeru būtu pārvarējušas un ieguvušas deputātu vietas Saeimā Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/ LNNK", "Par labu Latviju" un PCTVL.

Vērtējot partiju popularitātes izmaiņas kopš 2010. gada maija, atklājas, ka kopumā mēneša laikā partiju popularitāte nav būtiski mainījusies. Praktiski nemainīga ir palikusi SC, Vienotības, Nacionālās apvienības, PLL un PCTVL popularitāte, bet atbalsts ZZS mēneša laikā varētu būt nedaudz pieaudzis.

Attiecīgi no visiem balsstiesīgajiem par Saskaņas centru balsotu 18.1%, par Vienotību - 13.3%, par Zaļo un zemnieku savienību - 12.1%, par Nacionālo apvienību - 4.4%, Par labu Latviju - 3.8%, un par PCTVL - 3.6%.

Mazāku sabiedrības atbalstu jūlijā ir saņēmušas Atbildība - 1.6% un Par prezidentālu republiku - 1.1%. Citas partijas būtu ieguvušas mazāk par 1% balsu katra. Kopumā 40.0% balsstiesīgo nespēja izvēlēties partiju, par kuru balsot, turklāt no tiem 18.5% apgalvoja, ka nepiedalītos vēlēšanās, bet 21.5% atzina, ka vēl nav izlēmuši.

Pieņemot, ka neizlēmušo balsis sadalās tieši proporcionāli jau izlēmušo pilsoņu balsīm, un veicot rezultātu pārrēķinu, atklājas, ka šāda balsu sadalījuma gadījumā 5% barjeru tāpat kā jūnijā kopumā pārvarētu sešas partijas vai to apvienības: SC, kas faktiskajās vēlēšanās būtu ieguvis 30.2% balsu, Vienotība - 22.1%, ZZS - 20.1%, Nacionālā apvienība - 7.3%, PLL - 6.4% un PCTVL - 6.0%.

Svarīgākais