Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Kristovskis sašutis par "Vienotības" morālo seju

Partiju apvienības Vienotība priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis ar elektroniskā pasta starpniecību mudina citus Vienotības deputātu kandidātus būt godīgiem un nekrāpties ar sevis izcelšanu uz citas partijas apvienības biedru fona.

Naktī no otrdienas uz trešdienu Ģ. V. Kristovskis Vienotības deputātu kandidātiem izsūtījis vēstuli–analīzi par rupjiem ētikas normu pārkāpumiem Vienotības iekšējās attiecībās. Ētiskā rakstura problēmas, kā vēstulē norāda Ģ. V. Kristovskis, izkristalizējušās, uzņemot apgriezienus priekšvēlēšanu aktivitātēm, saasinoties konkurencei un sāncensībai cīņā par Vienotības deputātu kandidātu individuālo atpazīstamību. Lai arī Ģ. V. Kristovkis vārdā nevienu Vienotības biedru nenosauc, no vēstules konteksta izriet, ka partiju apvienības līderī mieles izraisījuši atsevišķi Vienotības biedri, kuri, cīnoties par savas personīgās popularitātes celšanu, aizēnojuši paša priekšsēdētāja spozmi.

Atstumj naudas nesējus

Kā pirmo smagāko šo Vienotības deputātu kandidātu pastrādāto grēku Ģ. V. Kristovskis min kādu publisku pasākumu, kurā pie Vienotības popularizēšanas telts kāds deputāta kandidāts, lai uz kolēģu fona vairāk izceltu sevi, bija izdomājis izkārt publiskai redzēšanai nepilnu Vienotības deputātu kandidātu sarakstu. "Tā ir kandidātu saraksta patvaļīga izkropļošana," konstatē Ģ. V. Kristovskis. Viņš arī vērš uzmanību uz šāda pārkāpuma konsekvencēm (citātos saglabāta autora, kurš pazīstams arī kā dzejnieks, pareizrakstība): "Par kādu Vienotību, solidaritāti lai domā vēlētājs vai cits deputātu kandidāts, kurš strādājot visam Vienot˙ibas sarakstam un vēlēšanu rezultātam vai pat līdz tādam notikumam netiek. Ko lai domā deputātu kandidāts, kurš ir piesaistījis kampaņai tūkstošiem latu, bet tiek izsvītrots no saraksta, kāda cita deputātu kandidāta "veiklības" dēļ?!!..."

Analizējot un nosodot šo gadījumu, Ģ. V. Kristovskis sarūgtināts tālredzīgi norāda: "Protams, ka rodas sajūta par Vienotību kā tādiem blēžiem kā visi iepriekšējie!"

Netaisnīgums ar avīzi

Kā otru partijas biedru ļauno darbu Ģ. V. Kristovskis min izrīcību ar Vienotības avīzes tirāžas daļu, kuru atsevišķi deputātu kandidāti patur pie sevis, to tālāk neizplatot un tādējādi liedzot plašām tautas masām piekļuvi avīzei: "Ir atsevišķi deputātu kandidāti, kuri sola avīzi nogādāt vēlēšanu apgabalā, taču tā paliek tikai nelielas deputātu kandidātu grupas rokās. Atlikušajiem deputātu kandidātiem avīzes eksemplāri izdalei nav pieejami. Līdz ar to rodas aizvainojuma sajūta."

Kā trešo kolēģu grēku Ģ. V. Kristovskis norāda Vienotības avīzes izmantošanu savtīgos nolūkos. Ģ. V. Kristovskis atklājis, ka Vienotības avīzes tirāžas daļa tiek pieturēta, nevis lai neļautu tautai uzzināt Vienotības labos darbus un solījumus, bet gan lai radītu fonu atsevišķu deputātu kandidātu individuālai sevis popularizēšanai: "Ir ļoti nepieņemami, ja daži deputātu kandidāti, kuri ieguvuši laikrakstu eksemplārus, bet citiem tie nav bijuši pieejami, vienā un tajā pašā pasākumā izdala Vienotības laikrakstu ar uz tā piestiprinātām savām personīgām vizītkartēm. Uzskatu, ka šāda rīcība ir netaisnīga, netaktiska un izraisa nožēlu par veidu kā viens otrs Vienotības deputāta kandidāts cenšas panākt sev vēlamu rezultātu uz kopējā Vienotības vērtību fona."

Necienīgi sitieni zem jostas vietas

Ģ. V. Kristovskim Vienotības rindās izdevies atmaskot arī ceturto nesmukumu. Atsevišķi Vienotības deputātu kandidāti rada savus individuālos bukletus, kuros minēti visi Vienotības kandidāti, taču pie bukleta veidotāja uzvārda pievilkta + zīme. Aprakstot šo gadījumu, Ģ. V. Kristovskis sašutis polemizē ar sevi: "Man prasās jautājums, kāpēc pārējiem neielikt "–" zīmi? Kāpēc ne? Ir taču jāpamāca vēlētāji! Vai ne?!... Diemžēl ar šādiem paņēmieniem deputātu kandidāti paši atklāj savus ētiskos standartus. No savas ilggadējās deputāta pieredzes zinu, ka šāda deputātu kandidātu "gudrība", lai sasniegtu sev vēlamo rezultātu, tiek vērtēta kā necienīga darbība, jeb patiesībā ir "sitiens zem jostas vietas"..."

Lūdz nepubliskot

Sarunā ar Neatkarīgo Ģ. V. Kristovskis atturējās minēt konkrēto pārkāpēju uzvārdus, norādot, ka tā ir Vienotības iekšējā lieta. Viņš pauda dziļu sarūgtinājumu par vēstules nonākšanu Neatkarīgās rīcībā: "Tā nav domāta žurnālistiem. Tā domāta deputātu kandidātiem. Mans mērķis nebija skaidrot situāciju ar laikraksta starpniecību." Ģ. V. Kristovskis aicināja nepubliskot vēstules saturu, uz ko Neatkarīgā norādīja, ka šī nav vēstule ģimenes locekļiem, bet gan partijas biedriem. Partiju iekšējās lietas Neatkarīgās lasītājus vienmēr ir interesējušas, vēl jo vairāk tāpēc, ka starp lasītājiem ir arī krietna daļa Vienotības vēlētāju.

Ģ. V. Kristovskis sarunā norādīja – lai arī kā būtu, viņaprāt, problēmas pareizāk ir laikus fiksēt un izrunāt, nevis izlikties, ka tādu nav. Viņaprāt, problēmu cēlonis ir daudzu jaunu seju parādīšanās politikā, kurām nav pieredzes politiskās cīņas laukā, bet ir pamatīga vēlme uzvarēt vēlēšanās.

Tā kā vēstule tikusi izsūtīta ap diviem naktī, Neatkarīgā vaicāja, pa kuru laiku Ģ. V. Kristovskis guļ un vai, tik daudz strādājot, paliks spēka vēlēšanu beigu spurtam. Vienotības līderis atzina, ka visa diena līdz pat vēlam vakaram tiek aizvadīta dažādos pasākumos, tad nedaudz laika ģimenei, bet nakts stundas tiek atvēlētas pārdomām un rakstu darbiem.