ZZS sola izvest latviešu karavīrus no Afganistānas

Tuvākajā laikā Latvijai jāizved karavīri no Afganistānas, teikts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmā.

ZZS programmā pausta apņemšanās kļūt par "savas zemes īstiem saimniekiem, kas strādā paši, gādā par saviem līdzcilvēkiem un atbild par saviem darbiem un lēmumiem". ZZS sola strādāt, lai nodrošinātu stabilu un ilgtermiņā prognozējamu valsts attīstību, kā galvenās prioritātes izvirzot tautsaimniecības attīstību, iedzīvotāju sociālo un veselības aizsardzību, izglītību, kultūru, vides politiku, drošību un ārlietas.

ZZS sola sakārtot Latvijas uzņēmējdarbības vidi, lai tā kļūtu par vienu no visaugstāk vērtētajām pasaulē, samazināt valsts birokrātiju un nodokļu sistēmu padarīt uzņēmējdarbībai atbilstošāku un sociāli taisnīgāku. ZZS sola ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokli ar slieksni no 1000 latu, ieviest neapliekamo minimumu nekustamā īpašuma nodoklim, palielināt vietējo atjaunojamo energoresuru daļu enerģētikā, samazināt tai piemērojamos nodokļus, kā arī sakārtot ceļus un infrastruktūru kā lauku un valsts dzīvesvides un ekonomikas pamatu.

Ņemot vērā ražošanas un sociālās jomas nesaraujamo mijiedarbību, ZZS sola nepieļaut mazo ražotāju un zemnieku diskrimināciju nodokļu un valsts atbalsta jautājumos. ES līmenī ZZS sola panākt godīgu konkurenci un līdztiesīgu tiešo maksājumu sistēmu Latvijas zemniekiem.

Sociālajā jomā ZZS sola saglabāt pensijas un sociālos pabalstus esošajā līmenī, paplašināt iespēju visiem iedzīvotājiem saņemt kvalitatīvu un savlaicīgu veselības aprūpi, nodrošināt kvalitatīvas neatliekamās medicīniskās palīdzības attīstību reģionos, veicināt sociāli neaizsargāto grupu iekļaušanos sabiedrībā, veidot ģimeni atbalstošu valsts politiku un atbalstīt bērnu nodarbinātību skolu brīvlaikos.

ZZS sola arī celt profesionālās izglītības prestižu un stiprināt izglītības iestāžu materiālo bāzi, izmantojot ES fondu finansējumu, pilnvērtīgi īstenojot finansēšanas principu "nauda seko skolēnam", panākt pedagogu darba samaksas pieaugumu, bet sākumskolas saglabāt pēc iespējas tuvāk bērnu dzīves vietai. Skolu ēku labākai izmantošanai tiek solīts veidot daudzfunkcionālas izglītības iestādes. ZZS nodrošināšot kvalitatīvu, efektīvu un pieejamu augstāko izglītību atbilstoši valsts un tās reģionu vajadzībām.

Par svarīgu izglītības uzdevumu ZZS sola noteikt atbildīgu Latvijas pilsoņu un savas valsts patriotu audzināšanu, atjaunot un attīstīt skautu, gaidu, mazpulku un jaunsargu darbību skolās. ZZS iecerējusi kā patstāvīgu mācību priekšmetu visās skolās ieviest Latvijas vēsturi un būtiski palielināt sporta un dziedāšanas lomu mācību procesā.

ZZS apņēmusies nostiprināt latviešu valodas kā valsts valodas lomu un lietošanas kultūru visās publiskās darbības jomās, saglabāt latviešu kultūras mantojumu, atbalstīt latgaļu valodas kā reģionālās valodas statusa noteikšanu un aizsardzību.

ZZS arī sola strādāt tā, lai Latvija būtu zaļākā valsts pasaulē, kur daba un tās daudzveidība ir kā bagātība, nevis apgrūtinājums, rūpēties, lai Latvija būtu brīva no ģenētiski modificētiem organismiem un kodolenerģijas, atbalstīt alternatīvo enerģijas veidu izmantošanas iespējas un videi draudzīgu transportu.

Ar aktīvu ārpolitiku ZZS sola stiprināt valsts drošību un sadarbību ar ārvalstīm, ciešāk integrēties starptautiskajās organizācijās, atbalstīt Latvijas uzņēmumu integrāciju starptautiskajā militārās ražošanas un tehnoloģiju tirgū.

Svarīgākais