ASV par mēģinājumu izvest uz Krieviju nakts redzamības ierīces aizturēta Latvijā dzimusi ASV pilsone

ASV par mēģinājumu nelikumīgi izvest no valsts uz Krieviju nakts redzamības ierīces aizturēta Latvijā dzimusi ASV pilsone.

24 gadus vecā Anna Fermanova apcietināta 15.jūlijā Dalasā, ASV Teksasas štatā.

Sievietes bagāžā Ņujorkas Džona F. Kenedija starptautiskajā lidostā, no kurienes viņa vēlējās izlidot uz Krieviju, 1.martā tika atrasts nakts redzamības optiskais tēmēklis un vēl divas citas nakts redzamības ierīces 15 000 ASV dolāru (8100 latu) vērtībā.

Attiecīgās ierīces iekļautas munīcijas sarakstos, kuru izvešanai no ASV nepieciešamas īpašas atļaujas.

Robežsargiem Fermanova sacīja, ka ierīces viņa iegādājusies internetā, lai nogādātu Maskavā savam vīram, kurš ir aizrautīgs mednieks.

Uz jautājumu, vai viņa ir informēta par federālajiem likumiem, kas aizliedz izvest no ASV nakts redzamības aprīkojumu, Fermanova atbildēja, ka viņa "kaut ko tādu ir parakstījusi, bet nav īsti sapratusi, ko viņa paraksta".

Aģenti arī prasījuši viņai paskaidrot, kāpēc ierīcēm ar melnu marķieri aizkrāsoti identifikācijas numuri.

Fermanova sacīja, ka viņa mēģinājusi apslēpt identifikācijas marķējumu, lai ierīces būtu nemanāmākas. Kad aģenti jautāja, vai viņa to darījusi, lai varētu bez atļaujas izvest ierīces no ASV, Fermanova atbildējusi apstiprinoši.

Lidostā Fermanovai ierīces konfiscētas, bet viņai ļauts izlidot uz Krieviju, informējot, ka, atgriežoties ASV, viņu var sagaidīt apsūdzības par nelikumīgu ieroču kontrabandu.

Fermanova atgriezās ASV jūlija sākumā, bet 15.jūlijā viņa apcietināta savās mājās Dalasā.

Sievietei izvirzītas apsūdzības par apzinātu mēģinājumu eksportēt munīciju bez attiecīgas atļaujas. Viņa atbrīvota pret 50 000 ASV dolāru (27 000 latu) drošības naudu.

Notiesāšanas gadījumā viņai draud līdz desmit gadu cietumsods. Fermanovai jau ir iepriekšēja sodāmība par čeka viltošanu 76 ASV dolāru vērtībā 2003.gadā. Toreiz viņai tiesa piemēroja soda naudu un trīs gadu pārbaudes laiku.

Fermanovas advokāts Skots Palmers žurnālistiem apgalvoja, ka sieviete nav saistīta ar terorismu vai spiegošanu.

Palmers arī pavēstīja, ka Fermanova ir precējusies ar Krievijas pilsoni un pašlaik dzīvo Maskavā, bet bieži ceļo uz ASV.

Advokāts atteicās identificēt Fermanovas vīru, paskaidrojot, ka viņš ir saistīts ar investīciju banku sektoru, kā arī importu un eksportu.

Fermanova ar vecākiem no Latvijas emigrēja, kad viņa vēl bija maza meitene, un viņi visi ir naturalizējušies ASV pilsoņi.

Latvijā

Šodien Jelgavas novada Brankās, "Branku brančotavā", notiks seminārs pašvaldību speciālistiem, kurā par civilās drošības un aizsardzības stiprināšanas jautājumiem stāstīs Ukrainas pilsētas Malinas mērs Oleksandrs Sitailo, aģentūru LETA informēja Zemgales plānošanas reģionā.

Svarīgākais