Nenoliedz ietekmēšanu no Vienotības politiķiem "Streipa jautājumā"

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece atzīst, ka Vienotību veidojošās Saeimas Pilsoniskās savienības (PS) deputāte Janīna Kursīte-Pakule viņai ir teikusi, ka padome nedrīkst aiztikt un atlaist Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) ārštata žurnālistu Kārli Streipu.

To trešdien publicētajā intervijā Dienā atklāj arī LTV ģenerāldirektors Edgars Kots: "Kārlis Streips ir pašreiz saņēmis ļoti daudz politisko simpātiju. Pat Saeimā NRTP priekšsēdētāja vietniecei ir pienākuši klāt politiski cilvēki un teikuši: "Jūs to Streipu neaiztieciet." Tieši J. Kursīte ir piegājusi pie D. Bucenieces. Arī mums NRTP telpās bija diskusija ar Saeimas frakciju pārstāvjiem, un tur arī mums bija nedaudz diskusija par Kārli Streipu."

Šonedēļ J. Kursīte-Pakule ir devusies uz Baltkrieviju un Latvijā atgriezīsies tikai nākamnedēļ, tāpēc plašākus komentārus viņa Neatkarīgajai pagaidām nesniedz. To, ka ir bijuši citi mēģinājumi no politiķu puses ietekmēt sabiedriskā medija darbu, uzsver LTV vadītājs.

"Tajā brīdī, protams, ja man tieši piezvana kāds un saka: jūs neaiztieciet tādu žurnālistu, – tā ir žurnālista vislielākā nelaime. Bet man kā vadītājam, protams, ir uz šādiem zvaniem jāreaģē un jārunā ar šo žurnālistu, un jāsaprot, vai tā nav provokācija. Vēl jo vairāk – šāds zvans ir spiediens uz medija darbību," ir pārliecināts E. Kots.

Savukārt NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins ir pārliecināts, ka "visa dzīve notiek no sarunām, kurās mēģina kaut ko pierunāt, sarunāt, vienoties", un turpina, "mums nav darīšanas ne ar vienu žurnālistu. NRTP neieceļ un neatlaiž žurnālistus, tā ir tikai un vienīgi LTV un LR vadītāju kompetence".

Pēc jūnijā publicētās intervijas Neatkarīgajā, kurā NRTP priekšsēdētājs K. Streipu nosauca par "aprobežotu amerikāņu puiku", Ā. Kleckins esot saņēmis pozitīvas politiķu atsauksmes.

To, ka Vienotība jau iepriekš ir mēģinājusi ietekmēt NRTP darbu, apliecina fakts, ka PS biedra, bijušā a/s Diena prezidenta Arvila Ašeradena vadībā viņa domu biedru grupa pērn mēģināja īstenot ideju par LTV un LR apvienošanu – "gribēja parādīt, ka tā padome nekā nedara un viņi rādīs, kā vajag pārveidot", piebilst Ā. Kleckins. Taču ambiciozās ieceres izgāzās.

Saskaņā ar likumu NRTP ir patstāvīga institūcija – pilntiesīga autonoma iestāde, kas pārstāv sabiedrības intereses elektronisko sabiedrības saziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai elektroniskie sabiedrības saziņas līdzekļi savā darbībā ievērotu Satversmi, Radio un televīzijas likumu un citus likumus, kā arī kontrolē to, lai tiktu nodrošināta vārda un informācijas brīvība.

Svarīgākais