Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Ābiķa izslēgšana būtu slikts signāls TP

© Andrejs Strokins, f64

Tautas partijas (TP) valde pirmdien varētu nobalsot par Dzintara Ābiķa izslēgšanu no partijas, liecina noskaņojums, ko aizvadītās nedēļas nogalē pauda vairāki valdes locekļi. To, ka šāds jautājums tiks izskatīts, apstiprināja TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece.

Ja tā notiks, Dz. Ābiķis būs otrais aktīvais politiķis, ko pēdējo divu gadu laikā izslēdz no TP. Pirmais bija Aigars Štokenbergs, bet Artis Pabriks aizgāja pats.

Bijušais TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis uzskata, ka deputāta izslēgšana būtu "ļoti slikts signāls", ko partija raidītu uz āru, nepamatoti apstiprinot, ka iekšējās problēmas tajā ir tik lielas, kā to piedēvē. Deputāte Vaira Paegle, kura atšķirībā no Dz. Ābiķa ceturtdien nobalsoja pret mājokļa nodokļa nodošanu izskatīšanai komisijās, lai gan domā tāpat kā partijas biedrs, saka: esot to darījusi tikai tāpēc, ka apzinājusies – viņas balss nebūs izšķiroša. Šo argumentu piesauc gan viņa, gan M. Kučinskis, sakot, ka šis balsojums nevar būt formāls iemesls Dz. Ābiķa izslēgšanai. "Nav normāli runāt par Dzintara Ābiķa izslēgšanu, esmu kategoriski pret," saka V. Paegle.

Tikmēr atsevišķi valdes locekļi atturējās Neatkarīgajai publiski paust attieksmi pret Dz. Ābiķa iespējamo izslēgšanu ar ieganstu, ka nevēlas viņam radīt nepelnītu publicitāti. Neoficiāli viņi sola šādu lēmumu atbalstīt.

"Aizveries, Ābiķi – tev ka tik uz citu mugurām pakāpties!" pirms trim nedēļām partijas biedram rupji uzkliedza Aigars Kalvītis, kad Saeimas deputāts TP ekonomiskās konferences aizkulisēs ar ekspremjeru neveiksmīgi mēģināja uzsākt sarunu par kirilicu uz Dinamo hokejistu krekliem. Divus Saeimas sasaukumus vadījis Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, Dz. Ābiķis ir pazīstams ar saviem stingrajiem uzskatiem nacionālajos un valodas jautājumos, bet tā vietā, lai piezvanītu A. Kalvītim, savu sašutumu pirmām kārtām bija steidzis paust medijiem.

Tas, ko viņam, neiecietīgi atgaiņādamies, todien uzkliedza A. Kalvītis, ir iespaids, ko, tik publiski nevēlēdamies aprunāt savu partijas biedru, cilvēcīgās sarunās nevairās atzīt arī daži citi tautpartijieši. Proti, ka Dz. Ābiķa ziedu laiki politikā ir pagājuši un pēdējos gados viņš uzmanību ir spējis izpelnīties pārsvarā ar TP un savu redzamāko partijas biedru kritiku, "pakāpjoties uz viņu mugurām", kā to nesaudzīgi norādīja A. Kalvītis. Tas varētu būt iemesls, kādēļ līdz valdes sēdei publiski komentēt Dz. Ābiķi atteicās TP līderis Mareks Segliņš, sarunā ļaudams noprast, ka pirmdien varētu balsot par viņa izslēgšanu no partijas.

V. Paegle par kritikas iznešanu uz āru uzsver, tā tas nebūtu, ja deputāti tiktu saklausīti frakcijā un valdē un spētu ko ietekmēt. Tā esot bijis, kad frakciju vadīja Jānis Lagzdiņš un vēlāk M. Kučinskis. Arī pēdējais norāda, ka Dz. Ābiķis viņam šķiet cilvēciski apjucis un būtu līdzēts ar psiholoģisku izrunāšanos. Ka iekšējā neapmierinātība TP sāk sasniegt draudošus apjomus, šķiet sāk apzināties arī partijas un frakcijas vadība. Ar to daļēji tiek skaidrota TP oficiālo līderu iniciatīva pie pusdienu galda samierināties ar Jauno laiku.

Aizvadītajā nedēļā frakcijas sēdē Dz. Ābiķi bija kauninājuši arī tie, kas uzskatāmi par viņa domubiedriem. Daudziem nekoleģiāli šķita, ka deputāts paskaidrojumus no TP ministriem, kādēļ tie nav apmeklējuši prezidenta sasaukto valdības ārkārtas sēdi, pieprasījis caur ziņu aģentūru LETA, nevis uzrunājis viņus personiski. "Frakcija Dzintaram parādīja dzelteno kartīti," izteicās viņa domubiedrs J. Lagzdiņš. Zinot to, dažiem bija radies iespaids, ka, dienu vēlāk balsojot par mājokļa nodokli, Dz. Ābiķis bija apzināti piepilinājis pēdējo pilienu, lai tiktu izslēgts.