Dombrovskis izteicies par atbalstu Kosmosa datu apstrādes centra attīstībai Irbenē

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) varētu virzīt jautājumu par atbalstu Kosmosa datu apstrādes centra attīstībai Irbenē.

To viņš šodien atzina pēc iepazīšanās ar radioteleskopu kompleksu Ventspils novada Irbenē, aģentūru LETA informēja "Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra" (VSRC) pārstāve Jana Berka.

Ministru prezidentam, viņa pavadošajai delegācijai un Ventspils pilsētas pārstāvjiem tika demonstrēts radioteleskops "RT-16" kustībā. Šis radioteleskops pirms mēneša atguvis "dzīvību" pēc 20 gadu ekspluatācijas pārtraukuma. Šis nozīmīgais attīstības solis - "RT-16" iedarbināšana - noticis, pateicoties VSRC pašu zinātnieku izstrādātām vadības iekārtām un Eiropas sociālā fonda un valsts budžeta sniegtajam finansējumam projektā "Uz Zemes Mākslīgo Pavadoņu (ZMP) attiecināmu signālu uztveršanas, raidīšanas un apstrādes tehnoloģijas".

VSRC kā unikāls astronomisko pētījumu centrs ar radioteleskopu "RT-32" ir pasaules 30 nozīmīgāko radioteleskopu vidū, informēja VSRC. Centrs veic kosmosa objektu radiolokācijas pētījumus, īsteno Saules, melno caurumu, zvaigžņu rašanās, kosmisko atlūzu un citu kosmosa objektu un procesu izpēti, kuru rezultāti rada praktiskus pielietojumus un ļauj izzināt visuma attīstībai likumsakarības, lai tās pielietotu ne tikai kosmosā, bet arī uz zemes notiekošo procesu izziņai.

Vienlaikus centram ir atzīta kompetence inženiertehnisko aprēķinu veikšanā, tai skaitā materiālu īpašību izpētē, hidrodinamikā un aerodinamikā. Vairāku gadu garumā tiek īstenoti inženierelektronikas pētījumi un radīti pielietojumi - satelītbūve, satelītdatu apstrāde, "gudro māju" tehnoloģijas, ciparu televīzija, protipēšana.

Pateicoties Ventspils pilsētas domes atbalstam, valsts un Eiropas fondu līdzfinansētajiem projektiem, šobrīd VSRC ir sasniedzis kompetences līmeni, kas ļauj pretendēt uz kvalitatīvu izrāvienu zinātnes attīstībā, informē Berka. Kopīgi ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu (LU MII) VSRC plāno piedāvāt kompleksus starptautiska līmeņa pētnieciskos pakalpojumus kosmosa datu apstrādē gan no kompetenču, gan no infrastruktūras viedokļa. Šāds kopīgs piedāvājums ļautu Latvijai attīstīt kosmosa industriju kā pasaulē strauji augošu augstas pievienotās vērtības ekonomikas sektoru.

Lai īstenotu šo mērķi, VSRC un LU MII sagaida valdības atbalstu zinātnes attīstības programmas līdzekļu piesaistē - politiskais atbalsts ir izšķirošs, lai nodrošinātu Baltijā unikālas zinātniskās infrastruktūras darbību un Latvijas kā kompetences un tehnoloģiskās izaugsmes reģiona pastāvēšanu un attīstību.

Svarīgākais