Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Šadurskis nodrošinās dubulti

Politisko partiju apvienībai Vienotība ir raksturīga īpatnība – "ļoti centīgi meklē sīko pašlabumu, lai katru reizi iegūtu mazumiņu no valsts vai Eiropas Parlamenta (EP)" – uzskata politologs Filips Rajevskis. Viņš ir pārliecināts, ka Saeimas vēlēšanās, kurās no Vienotības saraksta startēs arī Pilsoniskās savienības biedrs Kārlis Šadurskis, Vienotība mēģinās iegūt kaut nelielu izdevīgumu sev, nevis sabiedrībai.

EP maijā apstiprināja Lisabonas līguma izmaiņas, kas atļaus šajā sasaukumā sākt darbu 18 jauniem deputātiem, no kuriem viens – K. Šadurskis – būs no Latvijas. Tas nozīmē, ka viņam ne ātrāk kā 1. decembrī būs iespēja kļūt par EP deputātu un ka Saeimas deputātam pienākošos 986 latu vietā viņš saņems 5387 latu EP maksātu algu.

"Visām dalībvalstīm jāratificē līguma grozījums. Tad, kad tas būs izdarīts, arī Latvijas devītais deputāts sāks darbu EP. Tas nevarētu notikt ātrāk kā šā gada nogalē," stāsta EP Informācijas biroja preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe.

"Vienotības politiķi vēlēšanās piedalās, ne tikai lai uzlabotu sabiedrības intereses, bet arī savas materiālās. Šajā gadījumā K. Šadurskis izmanto likumdošanas logu, kas atļauj startēt Saeimas vēlēšanās, lai arī ir skaidrs, ka viņam būs garantēts amats EP," spriež politologs. F. Rajevskis nešaubās, ka, piedaloties vēlēšanās, K. Šadurskis centīsies izmantot savu atpazīstamību, tādējādi dodot pienesumu Vienotībai, jo "no turienes [EP] būs daudz grūtāk uzturēt mediju un sabiedrības interesi. Tas ir kā sporta sacensībās, kurās regulāri piedalās, lai nezaudētu savu atpazīstamību, ir pārliecināts F. Rajveskis.

Vienotību pārstāvošais Saeimas deputāts K. Šadurskis Neatkarīgajai atklāj, ka viņa nākotnes darba plānos tiešām ir darbs EP, taču nezinot, kad reāli to varēs sākt darīt, viņš izmantos izdevību, lai piedalītos vēlēšanās. "Neslēpju, ka varbūt Saeimā nostrādāšu pusi sasaukuma laika. Tajā var daudz ko paveikt, ja dūšīgi strādā. Bezgala svarīgs būs nākamā sasaukuma sākums, kad būs jālemj par nodokļu politiku, ēnu ekonomikas apkarošanu," saka Saeimas deputāts.

K. Šadurskis, ja viņam izdosies iekļūt 10. Saeimā, savienos deputāta pienākumus ar EP novērotāja amatu, taču, kolīdz būs iespēja saņemt Lisabonas līgumā noteikto deputāta mandātu, viņš no Saeimas deputāta amata atteiksies.

Spilgts piemērs tam, ka Vienotības pārstāvji regulāri cenšas gūt kādu finansiālu izdevīgumu, ir partiju apvienības un Pilsoniskās savienības (PS) valdes priekšsēdētāja Ģirta Valda Kristovska skandāls saistībā ar bijušā EP deputāta pabalstu. Tā vietā, lai saņemtu nedaudz vairāk nekā 500 latu lielo Rīgas domes deputāta algu, viņš no tās atteicās, dodot priekšroku EP pabalstam – 1047 latiem mēnesī. "Tas bija stipri neētiski un balansēja uz robežas. Nebrīnīšos, ja tiks atrasti arī kādi likumpārkāpumi," apgalvo F. Rajevskis.