Ministrijas amatpersonu atalgojumu nepublicēs līdz pēdējam

Neatliekot uz pēdējo brīdi, līdz vakardienai amatpersonu atalgojumu internetā bija publicējusi tikai Veselības ministrija. Pārējās solīja to izdarīt, vēlākais, 15. jūlijā, kad šiem datiem ir obligāti jāparādās. Pretējā gadījumā tiks pārkāpts likums.

Pašlaik Ministru kabineta mājaslapā pieejamas ziņas par centrālās valsts pārvaldes budžeta izlietojumu, kurā katra ministrija un citas valsts iestādes sniegušas informāciju arī par atalgojuma apmēru un darbinieku skaitu konkrētajā amatu saimē. Taču atalgojums norādīts pat 500 latu amplitūdā, tāpēc vismaz pašlaik nav iespējams salīdzināt, cik, piemēram, maksā ministru biroju vadītājiem, valsts sekretāriem, analogu struktūrvienību vadītājiem. Par to, cik plašā gradācijā iespējams variēt atalgojumu tikai vienai amatpersonai, liecina pašlaik pieejamā informācija: valsts sekretārs Aizsardzības ministrijā pelna no 2000 līdz 2500 latiem, Ārlietu ministrijā – no 1500 līdz 2000 latiem, Ekonomikas ministrijā no 1591 līdz 1669 latiem, Finanšu ministrijā – iespējams, no 1000 līdz 2500 latiem, jo nav precīzi atšifrēts, kas slēpjas zem apzīmējuma "ministrijas vadība", Iekšlietu ministrijā – no 2000 līdz 2500 latiem, Izglītības uz zinātnes ministrijā – no 1500 līdz 1600 latiem, Kultūras ministrijā – no 1500 līdz 2500 latiem, jo nav precīzi paskaidrots, kas ietilpst amatu grupā "iestāžu vadītāji", Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā – 1715 latus, Satiksmes ministrijā – 1715 latus, Tieslietu ministrijā – 1715 latus, Vides ministrijā no 2000 līdz 2500 latiem, Zemkopības ministrijā – 1715 latus. Vien Labklājības ministrijas mājaslapā neizdevās atrast, kur šādas ziņas nomaskētas.

Vairākās Neatkarīgās aptaujātajās ministrijās solīja datus ievietot jau šodien, bet Ārlietu ministrijā pieļāva, ka tas tiks izdarīts tikai rīt, 15. jūlijā. Visās iestādēs apgalvoja, ka grāmatveži raujoties vaiga sviedros, lai sagatavotu sarakstus publicēšanai. Aizsardzības ministra biroja vadītājs Airis Rikveilis informācijas publiskošanu pēdējā likumā pieļautajā datumā skaidroja ar valsts sekretāra atvaļinājumu, nevis apzinātu vilcināšanos.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 92. panta grozījumiem tiek noteikts – ministriju mājaslapā ik mēnesi jāpublicē amatpersonu atalgojums, norādot vārdu, uzvārdu un amatu. Tāpēc ir izveidota vienota valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības uzskaites sistēma, kurā būs iekļauta precīza informācija par institūciju amatiem un amatpersonu (darbinieku) darba samaksu. Neatkarīgā jau rakstīja, ka Finanšu ministrija norāda – tas nepieciešams, lai varētu apkopot precīzu atalgojuma statistiku, uzraudzīt algu un piemaksu samazināšanas pasākumus, analizēt finansējuma pieprasījumus atlīdzībai, plānot un aprēķināt nepieciešamo finansējumu, izstrādājot kārtējā gada valsts budžeta likumprojektu utt.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais