Nākamnedēļ plānotas vēl divas ārkārtas valdības sēdes nākamā gada budžeta izskatīšanai

Nākamnedēļ plānotas divas ārkārtas valdības sēdes nākamā gada valsts budžeta izskatīšanai, liecina Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) darba kārtība.

Viena ārkārtas sēde notiks jau pirmdien, 21.septembrī plkst.11, un tajā paredzēts vērtēt iespējamos 2010.gada valsts budžeta izdevumu samazināšanas virzienus.

Savukārt otra ārkārtas valdības sēde notiks ceturtdien, 24. septembrī plkst.9.

Tāpat ministriem pirmdien notiks kārtējā valdības komitejas sēde, bet otrdien - valdības sēde.

Jau ziņots, ka ārkārtas valdības sēde nākamā gada budžetam notiek arī šodien.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) sēdē piedāvās nākamā gada valsts budžeta izdevumus samazināt par 450 miljoniem latu, vakar atzina finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Jau ziņots, ka nākamā gada valsts budžeta ieņēmumi tiek prognozēti par 351,1 miljonu latu mazāki nekā šogad.

Pēc FM prognozēm, šogad budžeta ieņēmumi būs 3,909 miljardi latu, kas veido 30,1% no iekšzemes kopprodukta. Savukārt nākamā gada budžeta ieņēmumi tiek plānoti 3,671 miljardu latu apjomā, kas veidos 30,8% no IKP.

Ja šogad valsts pamatbudžetā no nodokļu ieņēmumiem tiek plānoti 1,670 miljardi latu, tad nākamgad nodokļu ieņēmumi tiek prognozēti tikai 1,401 miljards latu. Savukārt, ja ārvalstu finanšu palīdzībā šogad plānots saņemt 525,5 miljonus latu, tad nākamgad - 776,3 miljonus latu.

Saskaņā ar grozījumiem 2009.gada valsts budžetā, Papildu saprašanās memorandu ar Eiropas Kopienu un Nodomu protokolu ar SVF, veidojot 2010.gada valsts budžetu, ir jāveic ieņēmumu palielināšana, izdevumu samazināšanu 500 miljonu latu apmērā, kā arī jānodrošina, lai valsts un pašvaldību kopbudžeta deficīts nepārsniegtu 8,5% no IKP atbilstoši EK metodoloģijai.

Pēc FM prognozēm Latvijas IKP nākamgad būs 11,916 miljardi latu. Nākamgad ekonomikas kritums būs par 4%, savukārt patēriņa cenas samazināsies par 3,5%.

Svarīgākais