Vienotība vairās no atbildības par bērnu izmantošanu aģitācijā

© Kristaps Kārliņš

Sestdienas vakarā, kad Mežaparka Lielajā estrādē izskanēja X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koru koncerts, pūtēju orķestru uzstāšanās laikā dalībnieki no Smiltenes uzstājās Vienotības krekliņos.

Kā viena no ticamākajām versijām, kāpēc jaunieši no Smiltenes skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā uzstājās Vienotības krekliņos, tiek minēta versija par Smiltenes domes priekšsēdētāja vietnieces un Smiltenes Centra vidusskolas direktores Ilzes Verginas politiskajām aktivitātēm.

I. Vergina ir partijas Pilsoniskā savienība (PS) valdes locekle. Viņa Neatkarīgajai taisnojas, ka šajā pasākumā nav piedalījusies un, kāpēc pūtēju orķestrim mugurā ir arī viņas pārstāvētās partijas veidojošās apvienības Vienotība krekli, nekas neesot bijis zināms. Tāpat PS pārstāve uzsver, ka nevienam nav aizliegts vilkt kādas partijas krekliņus.

"Joprojām neticas, ka mēs arī Mežaparkā šitajos kreklos spēlējām," kāds Smiltenes pūtēju orķestra dalībnieks raksta populārajā interneta vietnē youtube.com ar nosaukumu Pārsteigums pie Vienotības biroja. Tur redzams, kā zaļos Vienotības logotipu rotājošos krekliņos spēlē pūtēju orķestris. Partiju apvienība apgalvo, ka bērnus spēlēt neaicināja, jo viņi paši ieradušies ar šādu priekšlikumu.

Orķestra vadītājs Pēteris Vilks norāda – nekur nav noteikts, kā svētkos jāģērbjas, tāpēc, lai bērniem būtu ērtāk, paši izvēlējušies uzvilkt iepriekšējā dienā iegūtos krekliņus. Viņš apgalvo, ka par politiku neinteresējas un bērniem šos krekliņus uzdāvināja.

Pagājušajā nedēļā daudzviet risinājās dažādas privātas aktivitātes, kas saistītas ar skolēnu dziesmu svētkiem. Tādas iepretim savam birojam un Latvijas Nacionālajai bibliotēkai rīkoja arī Vienotība. Partiju apvienības preses sekretāre Gunda Reire apgalvo, ka partija speciāli bērnus nebija aicinājusi spēlēt pie partiju apvienības biroja. Gluži pretēji – iniciatīva nākusi no paša orķestra. "Šis pūtēju orķestris pats vērsās pie Vienotības un piedāvāja uzstāties pie mūsu biroja. Tā bija viņu pašu iniciatīva," apgalvo G. Reire un turpina, "orķestra dalībniekiem uzdāvinājām krekliņus ar apvienības logotipu, taču nebija nekādu norādījumu, kur un kad tie jāvalkā. Šajā valstī katrs cilvēks var izvēlēties, ko vilkt mugurā. Tā ir katra paša brīva izvēle."

Neatkarīgā jau rakstīja, ka, pēc Vienotības valdes locekļa un premjera Valda Dombrovska (JL) ieskatiem, neesot bijusi informācija, ka kāds būtu licis vilkt pūtējiem partiju apvienības krekliņus, taču, pēc izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) domām, skolēnu dziesmu un deju pasākumi nav īstā vieta, kur būtu jāizvērš kāda politiska aktivitāte.

Svarīgākais