Juris Žagars pamet Tautas partiju

© Aigars Eglīte

Jūnija sākumā, kad Tautas partija (TP) bija pieņēmusi lēmumu par kopīgu startu ar Latvijas Pirmo partiju/Latvijas ceļu (LPP/LC), lai kopīgi piedalītos Saeimas vēlēšanās, Dailes teātra aktieris Juris Žagars TP partijas valdei uzrakstīja iesniegumu par izstāšanos no partijas biedru rindām. J. Žagars to skaidro ar nacionāli konservatīviem uzskatiem, kas viņam nesakrīt ar LPP/LC.

"No TP izstājos jau jūnija sākumā. To darīju tīri ideoloģisku apsvērumu dēļ, jo uzskatīju, ka vēlēšanu apvienības veidošana ar LPP/LC pēc būtības ir atkāpe no TP deklarētās nacionāli konservatīvās politikas. Mana idejiskā pārliecība nesakrīt ar LPP/LC idejām un darbību dotajā brīdī. Pēc TP kongresa, kurā tika izlemts par apvienību ar LPP/LC, iesniedzu iesniegumu par izstāšanos no TP, iepriekš atklāti un publiski izdiskutējot šo jautājumu gan ar Cēsu novada domes priekšsēdētāju Gintu Šķenderu (TP), gan Cēsu TP nodaļā," Neatkarīgajai atklāj J. Žagars.

Kopš 2005. gada pavasara J. Žagars ir Cēsu domes deputāts, un arī nākotnē viņš cer sadarboties ar Cēsu TP pārstāvjiem. Jau pirms izstāšanās no TP viņu esot uzrunājušas citas partijas, un tādus aicinājumus J. Žagars saņem joprojām, taču citās partijās viņš negrasās stāties un rudenī gaidāmajās 10. Saeimas vēlēšanās nekandidēs.

Pērnajā janvārī, kad amatu bija pametusi kultūras ministre Helēna Demakova (TP), J. Žagara vārds tika minēts kā viens no iespējamiem kultūras ministra amata pretendentiem. Vakar apvienība Par labu Latviju paziņoja, ka H. Demakova startēs Saeimas vēlēšanās Zemgales apgabalā. Viņai sarakstā uzticēts otrais kārtas numurs, uzreiz aiz TP priekšsēdētāja Andra Šķēles.

Jau nākamnedēļ sāksies J. Žagara vadībā īstenotais Cēsu mākslas festivāls, kurā piedalīsies arī bijusī kultūras ministre. "Sadarbība ar kultūras ministri H. Demakovu Cēsu mākslas festivālam vienmēr ir bijusi veiksmīga, un problēmu nav bijis ne pirms četriem gadiem, kad mēs sākām, ne tagad, kad kultūras ministrs ir Ints Dālderis (JL). Kultūras ministrijas finansējums joprojām sastāda būtisku daļu no kopīgā festivāla budžeta. Šogad H. Demakova kā starptautiska līmeņa mākslas eksperte vadīs zinātnisko konferenci Cēsu mākslas festivāla laikā. Ne ar H. Demakovu, ne tagad ar I. Dālderi mums nav bijušas politiski ideoloģiskas domstarpības, kas traucētu darbam," atzīst J. Žagars.

J. Žagars ir Žagarkalna īpašnieks, Cēsu pils ģildes fonda, Gaujas dabas parka un Latvijas slēpošanas un snovborda instruktoru asociācijas valdes loceklis.

Latvijā

Dienvidkurzemes novada Gaviezē sestdien piekauts dzērājšoferis, kurš izraisījis avāriju, kopumā policija pret dzērājšoferi sākusi trīs administratīvo pārkāpumu procesus un vienu kriminālprocesu, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Madara Šeršņova.

Svarīgākais