"Vienotība" aģitē skolēnu dziesmu svētkos

© Kristaps Kārliņš

Sestdien Mežaparka Lielajā estrādē skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta laikā pēc premjera Valda Dombrovska (JL) uzrunas uzstājās vairāki simti pūtēju orķestru dalībnieku.

To vidū bija arī Smiltenes mūzikas skolas pūtēji, kuri atšķirībā no pārējiem svētku dalībniekiem bija ģērbti zaļos ar Vienotības logotipu rotātos krekliņos. Sociologs Arnis Kaktiņš uzskata, ka šoreiz ir pārkāptas labas gaumes robežas.

"Kad runa ir par gaumi, piemēram, politiskajā komunikācijā vai reklāmās, ir cilvēki, kam ir laba gaume, un cilvēki, kam gaume pieklibo. Ņemot vērā specifisko dziesmu un deju svētku būtību, ja tos mēģina pārvērst par šova elementu kādas partijas zīmola kampaņai, tas vairs nav gaumīgi. Tad jau var aiziet tik tālu, kad pazūd svētku būtība," ir pārliecināts A. Kaktiņš. Viņš apzinās, ka kolektīviem ir grūti laiki un ir jādomā par finansējuma piesaisti, taču šajā gadījumā uzstāšanās Vienotības krekliņos tomēr nedaudz ir svētkus pabojājuši.

Ministru prezidents un Vienotības valdes loceklis V. Dombrovskis pēc noslēguma koncerta Neatkarīgajai atzina, ka viņš par pūtēju ieģērbšanu Vienotības krekliņos nebija informēts. "Jāatzīst, ka man par to nebija nekādas informācijas, bet tas ir patīkams pārsteigums. Papildus nemācēšu komentēt. Protams, ka sekosim šim jautājumam līdzi," teica premjers un piebilda, ka krekliņi gan neesot priekšvēlēšanu aģitācija.

Tam gan nepiekrīt svētku rīcības komitejas vadītāja izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS). Viņas preses pārstāve Agnese Korbe uzsver, ka konkrētajā gadījumā nav svarīgi, vai tas ir koris vai orķestris, kam mugurā ir krekliņi ar kādas partijas vai apvienības logo. "Šis pasākums ir saistīts ar bērniem, kuru lielākā daļa nav sasnieguši pilngadību, un dziesmu un deju svētki, izglītība nav tā vieta, platforma, kur būtu jāizvērš politiska aģitācija, kampaņa, kas jebkurā veidā saistās ar priekšvēlēšanu politisku aktivitāti. Šādā veidā tiek mēģināts politizēt dziesmu svētkus," skaidro A. Korbe.

Jaunieši Neatkarīgajai pastāstīja, ka svētku nedēļā viņiem bija īsa uzstāšanās pie Vienotības biroja, iepretim esošajai Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, taču citur viņiem mugurā nav bijuši šīs partiju apvienības krekliņi. "Tos mūs vilkt mugurā centās pierunāt īsi pirms noslēguma koncerta," atzīst kāds pūtēju orķestra dalībnieks.

Orķestra vadītājs Pēteris Vilks apgalvo, ka viņam politika sevišķi neinteresē, tāpēc nemaz par to, kas uz krekliņiem ir rakstīts, nebija aizdomājies. "Jā, mēs piektdienas vakarā uzspēlējām pie Vērmanes dārza [Vienotības biroja], kur mums uzdāvināja šos kreklus. Sestdien pa dienu gājienā bija tumšāks apģērbs, bet, tā kā bērniem bija karsti, nolēmām vilkt vakarā kaut ko vieglāku. Tā kā mums nekas speciāli nav uzšūts, tad noslēguma koncertā vilkām mugurā šos krekliņus. Nolikumā jau nekur nav rakstīts, ko drīkst vai nedrīkst svētkos vilkt mugurā," piebilst P. Vilks.

Svarīgākais