Šodien Saeima balsos par jauno ģenerālprokuroru

© f64

Šodien Saeima lems par jauno ģenerālprokurora kandidātu Ēriku Kalnmeieru. Partiju vadītāji prognozē, ka šo kandidatūru nepiemeklēs priekšgājēja Jāņa Maizīša liktenis un Ē. Kalnmeiers tiks apstiprināts, taču galīgo lēmumu frakcijas pieņems pēdējā brīdī.

Tautas partijas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis ir teju simtprocentīgi pārliecināts, ka Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča izvēle šoreiz būs pieņemama arī Saeimas deputātiem. "Viņa kandidatūra apspriešanā jau ir bijusi kādu laiku, un es prognozēju, ka viņš amatā tiks iecelts," norāda M. Kučinskis.

Ē. Kalnmeiers pagaidām viesojies tikai Saeimas Juridiskajā komisijā, savukārt frakcijās sevi apliecinās tikai šodien no rīta. Izvēli – par vai pret – deputāti izdarīs pēdējā brīdī. Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka Neatkarīgajai atklāj, ka par Ē. Kalnmeieru balsotu arī tad, ja nebūtu viņu saticis klātienē. "Frakcijā viņš pagaidām nav bijis, bet pēc publikācijām iespaids radies ļoti labs. Viņam ir savs viedoklis, kuru viņš nebaidās paust citiem. Cik jaušu, skeletu skapī viņam nav, iesaistīts neskaidrās izmeklēšanās viņš arī nav. Ja frakcijā neatklāsies kādi konkrēti fakti, neredzu iemeslu, lai balsotu pret," stāsta I. Līdaka.

Arī Latvijas ceļa un Latvijas Pirmās partijas apvienības priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis par Ē. Kalnmeiera kandidatūru izsakās pozitīvi. "Vēl šodienas sēdē mēs tiksimies un padiskutēsim par Ģenerālprokuratūras attīstību un citām lietām, taču domājam, ka viņu atbalstīsim, jo nav pamata rīkoties pretēji. Ģenerālprokuroram ir jāsāk strādāt," uzsver J. Dukšinskis.

Frakcijas Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā priekšsēdētājs Jakovs Pliners, līdzīgi kā citi deputāti, Ē. Kalnmeieru klātienē iztaujās īsi pirms balsojuma. Pagaidām viņš uzticas kolēģa Vladimira Buzajeva vērtējumam, kurš ar iespējamo ģenerālprokuroru tikās Juridiskajā komisijā. Pēc Neatkarīgās novērojumiem, Ē. Kalnmeiers sevi prezentēja pārliecinoši un nosvērti. Ģenerālprokurora krēsla kandidāts pagaidām nav plānojis iestādē veikt kādas plašas reorganizācijas un uzskata, ka galvenais ir turpināt ierasto darbu. Radikālākās pārmaiņas varētu skart prokuroru apmācību, kas, pēc Ē. Kalnmeiera domām, ir visai zemā līmenī. Proti, tā nav sistemātiska, un jaunie darbinieki lielākoties zina teoriju, savukārt praksē viņu spējas ir ierobežotas.

Apvienības Vienotība partijas jau tikušās ar jauno ģenerālprokurora kandidātu un, pēc neoficiālām ziņām, visticamāk, viņu neatbalstīs. Iespējams, tāpēc, ka vēl nav pārdzīvojušas rūgtumu par J. Maizīša neievēlēšanu, kuram izteica simpātijas. Iespējams, ka šīs partijas aizskāris Ē. Kalnmeiera uzskats, ka deputātiem nevajadzētu atskaitīties, kāpēc balsojumā izgāza J. Maizīti. "Balsojumam jābūt slēgtam, lai ģenerālprokurors nevienam nejustos pateicību parādā. Un lai nebūtu pamata politiskām spekulācijām par ģenerālprokurora simpātijām vai antipātijām," teicis Ē. Kalnmeiers.

Ja viņa likteni izšķirtu Saeimas Juridiskās komisijas vērtējums, jaunus kandidātus I. Bičkovičam nevajadzētu meklēt. Aizklātā balsojumā par Ē. Kalnmeieru balsoja septiņi deputāti, bet trīs deputāti balsoja pret vai atturējās. Tomēr šis balsojums ir tikai rekomendējošs, nereti maldīgs. Patiesā partiju nostāja atklāsies šodien.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais