ZZS popularitāte palielinās

Jaunākais tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS partiju popularitātes mērījums liecina, ja vēlēšanas būtu notikušas maija otrajā pusē, iekļūšanā Saeimā svarīgo piecu procentu vēlētāju barjeru būtu pārvarējušas sešas partijas vai to apvienības: Saskaņas centrs (SC), Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un Visu Latvijai (VL) apvienība, Par labu Latviju (PLL) un PCTVL.

Jūnija vidū veiktās Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka mēneša laikā SC un ZZS popularitāte varētu būt nedaudz pieaugusi, bet Vienotības – samazinājusies. Partiju sarakstā pirmo reizi bija iekļautas arī divas jaunizveidotas partiju apvienības – PLL un TB/LNNK un Visu Latvijai apvienība. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, ja vēlēšanas būtu notikušas jūnijā, abas apvienības būtu pārvarējušas piecu procentu barjeru iekļūšanai Saeimā.

Attiecīgi no visiem balsstiesīgajiem par SC balsotu 18,8 procenti, par Vienotību – 12,3 procenti, par ZZS – 10,1 procents, par TB/LNNK un VL apvienību – 4,2 procenti, PLL – 3,8 procenti, par PCTVL – 3,5 procenti, bet par LSDSP – 1,4 procenti. Citas partijas būtu ieguvušas mazāk par vienu procentu balsu katra. Kopumā 43,4 procenti balsstiesīgo nespēja izvēlēties partiju, par kuru balsot, turklāt no tiem 19,7 procenti apgalvoja, ka nepiedalītos vēlēšanās, bet 23,7 procenti atzina, ka vēl nav izlēmuši. Tas nozīmē, ka SC faktiskajās vēlēšanās būtu ieguvis 33,2 procentus balsu, Vienotība – 21,7 procentus, ZZS – 17,7 procentus, TB/LNNK un VL apvienība – 7,3 procentus, PLL – 6,7 procentus un PCTVL – 6,1 procentu. Vienotības popularitāte pēdējo mēnešu laikā varētu būt nedaudz samazinājusies – aprīlī par to būtu balsojuši 14,9 procenti, bet jūnijā vien 12,3 procenti balsstiesīgo.

Svarīgākais