Ronis: Uzbekistāna ir svarīgs partneris Latvijai, ES un NATO

Uzbekistāna ir svarīgs partneris Latvijai, Eiropas Savienībai (ES) un NATO, - tādu viedokli tikšanos laikā ar Uzbekistānas ārlietu ministru Vladimiru Norovu un aizsardzības ministru Kabulu Berdievu pauda ārlietu ministrs Aivis Ronis.

Latvijas un Uzbekistānas amatpersonas pārrunāja divpusējo politisko dialogu, ekonomisko sadarbību, ES un Centrālāzijas dialoga padziļināšanu un reģiona stabilitātes jautājumus, tostarp nestabilitāti Kirgizstānā un drošības situāciju Afganistānā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā.

Latvijas un Uzbekistānas ārlietu ministri atzinīgi novērtēja abu valstu divpusējo politisko dialogu visos līmeņos. Uzbekistānas ārlietu ministrs atzīmēja interesi par Latvijas zināšanu un tehnoloģisko bāzi, izglītības apmaiņas programmām, kā arī tūrisma sektora sadarbības potenciālu. Pārrunājot uzņēmēju sadarbības veicināšanu, Norovs apliecināja Uzbekistānas valdības gatavību nostiprināt investīcijām pievilcīgu vidi.

Ronis uzsvēra, ka Uzbekistāna ir svarīgs partneris Centrālāzijā Latvijai divpusēji, kā arī ES un NATO. Latvijas ārlietu ministrs pauda apņemšanos, ka Latvijas vēstniecība Taškentā pilnvērtīgi un atbildīgi veiks ES prezidējošās valsts Beļģijas pārstāvību Uzbekistānā, kā arī aicināja Uzbekistānu uz padziļinātu sadarbību ar ES. Uzbekistānas puse pateicās par Latvijas atbalstu ES un izpratni reģionālās stabilitātes jautājumos.

Latvijas ārlietu ministrs sarunās ar Uzbekistānas amatpersonām uzsvēra, ka gan Latvija, gan Uzbekistāna ir atslēgas posmi nemilitāro kravu tranzīta nodrošināšanā Starptautiskajiem drošības atbalsta spēkiem Afganistānā. "Abas valstis nākotnē redz sadarbību gan politikā, gan projektos, kuri vērsti uz Afganistānas stabilizāciju un ekonomikas atjaunošanu," norādīja Ronis. Latvijas ārlietu ministrs un Uzbekistānas aizsardzības ministrs savstarpējā sarunā secināja, ka Krievijas iesaiste tranzīta nodrošināšanā uz Afganistānu ir svarīga gan NATO, gan Uzbekistānai un reģionam kopumā.

Pārrunājot drošības situāciju saistībā ar nestabilitāti Kirgizstānā, Latvijas un Uzbekistānas ārlietu ministri bija vienisprātis par nepieciešamību visu notikumu starptautiskai izmeklēšanai gan attiecībā uz 7.aprīļa varas maiņu, gan nesenajiem nemieriem Ošā, kuros vardarbība bija vērsta pret uzbeku minoritāti. Ronis atkārtoti uzsvēra, ka Kirgizstānai ir jāievēro visas starptautiskās saistības, tostarp investīciju aizsardzības jomā. Abi ministri ar nožēlu secināja, ka Kirgizstānā joprojām pastāv spriedzes pieauguma iespējas.

Sarunā ar aizsardzības ministru Berdievu Latvijas ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja arī Uzbekistānas amatpersonu rīcību, panākot bēgļu krīzes ātru risinājumu.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais