Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Gobzems pielīdzina viņa izslēgšanu no advokatūras zvirbuļiem

© F64

Ministru prezidenta amatam nominētais politiķis Aldis Gobzems (KPV LV) lēmumu par viņa izslēgšanu no advokatūras saista ar vēlmi nepieļaut, lai viņš kļūtu par premjeru.

Komentējot Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) lēmumu atbalstīt viņa izslēgšanu no advokatūras pēc ZAP disciplinārlietu komisijas lēmuma, Gobzems atbildēja, ka "katram domājošajam cilvēkam ir pilnīgi skaidrs", ka tiekot darīts viss, lai nepieļautu viņa stāšanos valdības vadītāja amatā.

"Taču šīs darbības ir aptuveni tādas pašas kā zvirbuļiem, kas aiz loga plēšas savā starpā, kaujas un rāda muskuļus," pauda Gobzems. Viņš uzskata, ka lēmums par viņa izslēgšanu no advokatūras ticis pieņemts "gļēvā, aizmuguriskā veidā", neuzaicinot viņu uz attiecīgo sanāksmi. Politiķis norādīja, ka "tādiem sīkumiem" kā šis ZAP lēmums viņš pievēršot tik pat daudz uzmanības, "cik zvirbuļiem".

Politiķis skaidroja, ka ZAP šādu lēmumu pieņēmusi tāpēc, ka viņš nogalināto maksātnespējas administratoru Mārtiņu Bunku nosaucis par bandītu. Gobzems atkārtoja, ka uzskata, ka Bunkusa ģimenei esot jāsēž cietumā un ka ZAP nebūs "domu policija, kas ierobežos viņam izteikt šādu viedokli". Politiķis apgalvoja, ka starp lēmuma pieņēmējiem par viņa izslēgšanu esot arī Bunkus ģimenes interesēs strādājošas personas.

Uz norādi, ka tiesa, nevis atsevišķas personas nosaka, kurš jāsoda ar cietumsodu, Gobzems norādīja, ka par Bunkus paudis savu viedokli. Politiķis izteicās, ka nav zinājis, ka, "atklājot, iespējams, noziedzīgus nodarījumus, viņu par to sodīs personas, kas solījušās sargāt likumisko kārtību".

Gobzems apliecināja, ka pārsūdzēs lēmumu par viņa izslēgšanu no advokatūras, piebilstot, ka likumā paredzētā kārtībā ZAP tikšot atgādināts, ka viņi nedrīkst iejaukties politiskajā procesā. Viņš solīja, ka pret ZAP neizmantos politisko ietekmi.

Kā ziņots, ZAP ir atbalstījusi Gobzema izslēgšanu no advokatūras, aģentūra LETA apstiprināja ZAP vadītājs Jānis Rozenbergs. Viņš apstiprināja, ka Gobzema izslēgšana bija saistīta ar ZAP disciplinārlietu komisijas lēmumu.

ZAP lēmumus var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Padomes lēmuma par advokāta izslēgšanu, atstādināšanu vai atskaitīšanu no advokātu skaita, vai par advokāta darbības apturēšanu pārsūdzēšana neaptur šā lēmuma darbību līdz dienai, kad stājas spēkā galīgais nolēmums lietā.

ZAP ir ierosinātas divas disciplinārlietas pret Gobzemu. Viņš novembra sākumā lūdza ZAP tās izbeigt, jo, viņa ieskatā, tās nav pamatotas. Tāpat Gobzems pauda viedokli, ka saistībā ar viņa advokāta darbības apturēšanu, jo viņš ievēlēts Saeimā, šīs disciplinārlietas vairs neesot aktuālas.

Pirmā disciplinārlieta pret Gobzemu tika ierosināta augusta beigās. Šī disciplinārlieta tika ierosināta pēc noslepkavotā advokāta un maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus ģimenes, kā arī advokāta Romualda Vonsoviča un citu cilvēku iesniegumiem.

Otra disciplinārlieta pret Gobzemu tika ierosināta pēc ārstes Indras Štelmanes iesnieguma.