Imants Kalniņš Saeimas vēlēšanās startēs ZZS rindās

Lai gan ilggadējā tēvzemieša Imanta Kalniņa oficiāla aiziešana no partijas varētu būt tikai dažu tuvāko dienu jautājums, šī tēma tiek viļāta kā karsts kartupelis. Gan Tēvzemei un Brīvībai/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats, gan pats I. Kalniņš pagaidām runā aplinkus, kamēr Zaļo un zemnieku savienības parlamentārās grupas vadītājs Augusts Brigmanis pauž daudz tiešāku apgalvojumu – I. Kalniņš nolēmis pievienoties Latvijas Zemnieku savienībai.

Gan Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (TB/LNNK) preses sekretārs Rolands Pētersons, gan Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats sarunā ar Neatkarīgo izvairīgi uzsvēra: I. Kalniņš par savu iespējamo aiziešanu vēl neesot informējis nedz partijas valdi, nedz Saeimas frakciju, tādēļ neviens no viņiem nevēlējās šo jautājumu komentēt. M. Grīnblats vien piebilda, ka neatkarīgi no tālākajiem notikumiem tēvzemiešu attiecības ar I. Kalniņu "vienmēr paliks labas". Tāpat M. Grīnblats cerīgi norādīja, ja kāds politiķis tik tiešām grasās pamest savu partiju, viņš parasti negaida valdes vai frakcijas sēdi, bet gan uzreiz dara zināmus savus plānus. Jāatgādina, ka tēvzemiešu valdes, kā arī Saeimas frakcijas sēdes plānotas tikai nākamās nedēļas sākumā.

Tikmēr pats I. Kalniņš NRA sacīja: "Oficiāli vēl nekas nav noticis. Lai gan morāli tik tiešām esmu nolēmis aiziet."

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis bija daudz konstruktīvāks. Viņaprāt, neatzīstot I. Kalniņa acīmredzamo vēlmi aiziet, tēvzemieši vien tukši "tielējas". A. Brigmanis uzsvēra, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, I. Kalniņš jau tuvākajās dienās pametīs TB/LNNK rindas, lai iestātos ZZS sastāvā esošajā Latvijas Zemnieku savienībā. Tādējādi, pēc A. Brigmaņa teiktā, I. Kalniņš 10. Saeimas vēlēšanās startēs ZZS Rīgas sarakstā. Jāpiebilst, ka līdz ar I. Kalniņa aiziešanu tēvzemieši zaudēs ļoti pieredzējušu politiķi, kurš TB/LNNK rindās ir strādājis 5., 7.,8. un 9. Saeimā. Tāpat radīsies jautājums par tēvzemiešu Saeimas frakcijas turpmāko pastāvēšanu, jo saskaņā ar Saeimas kārības rulli frakcijā jābūt vismaz pieciem deputātiem.

Svarīgākais