Kultūras iestāžu vadītāji lūdz Dālderi ļaut iesaistīties budžeta veidošanas procesā

Nacionālo kultūras iestāžu vadītāju dibinātās biedrības "Laiks Kultūrai" nosūtījusi vēstuli kultūras ministram Intam Dālderim (JL), kurā lūdz ministru turpmākajā kultūras nozares funkciju izvērtēšanas un budžeta veidošanas gaitā pieaicināt to kā sadarbības partneri, ziņu aģentūru LETA informēja vēstules autori.

Jau ziņots, ka 9.jūnijā tika nodibināta biedrība "Laiks kultūrai", kurā uz profesionālo interešu pamata apvienojušies nacionālas nozīmes kultūras institūciju vadītāji.

Vēstulē uzsvērts, ka 2010.gadā salīdzinot ar 2008.gadu kopīgie valsts konsolidētā budžeta izdevumi samazinājušies par 16,5%, savukārt kultūrai atvēlētie līdzekļi samazināti par 42,5%, kas veido dramatisku kritumu no kopīgiem valsts konsolidētā budžeta izdevumiem.

"Iepazīstoties ar nacionālas nozīmes kultūras institūciju budžetiem, konstatējams, ka bieži vien finanšu samazinājums ir lielāks par 50%," teikts vēstulē.

Kultūras iestāžu vadītāji uzsver, ka neatkarīgi no ekonomiskajām grūtībām, Latvijas apstākļos kultūras funkciju finansējuma plānošana zem 2,5% no kopējā valsts budžeta nav pieļaujama, jo "Kultūra - mūzika, māksla, materiālais un nemateriālais kultūras mantojums - ir tās vērtības un nacionālās identitātes daļa, ar kurām Latvija ir atpazīstama Eiropā un pasaulē un ar ko tā var lepoties".

Biedrība "Laiks kultūrai" lūdz turpmākajā kultūras nozares funkciju izvērtēšanas un budžeta veidošanas gaitā pieaicināt to kā sadarbības partneri, lai dialogā un konsultācijās ar valdību panāktu iespējami labākos un racionālākos risinājumus kultūras nozares pastāvēšanai un attīstībai.

Jau ziņots, ka biedrības mērķis ir iestāties par Latviju kā kultūras nāciju, panākt, ka kultūra tiek definēta par vienu no valsts attīstības prioritātēm. Biedrība sola vienoties kopīgā rīcībā, lai Latvijas valsts attīstībā kultūra atbilstoši starptautiskajām konvencijām un Eiropā atzītai praksei iegūst savu izšķirošo lomu cilvēka dzīves kvalitātes nodrošināšanā.

Biedrība ievēlējusi valdi deviņu cilvēku sastāvā, tajā darbosies Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Valsts kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe, Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze un Nemateriālās kultūras mantojuma valsts aģentūras direktors Juris Karlsons.

Svarīgākais