JL nav viennozīmīga attieksme par Dālderi

"Esot Tautas partijas (TP) biedrs, [kultūras ministrs Ints Dālderis] bija spiests saglabāt eksdeputātu un tās personāliju spieta nodrošināšanu ar darbiem. Viņa birojā joprojām strādā tie paši cilvēki, kas savulaik strādāja pie [iepriekšējās kultūras ministres Helēnas] Demakovas. Vēl maijā, kad pēdējo reizi ar viņu tikos, I. Dālderis teica, ka līdz rudenim nevienā partijā nestāsies, tāpēc mani mulsina tas, kā ar tik vieglu roku var pārsviesties no TP uz Jauno laiku (JL)," ir pārsteigta Saeimas JL frakcijas deputāte, bijusī kultūras ministre Inguna Rībena.

Viņa, līdzīgi kā daudzi citi politiķi, par I. Dāldera pievienošanos JL biedru rindām uzzināja pirmdienas vakarā no medijiem. Tieši pirmdien pēc JL valdes priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas un premjera Valda Dombrovska (JL) rekomendācijām partijas biedru rindas papildināja kultūras ministrs I. Dālderis. Pērn 12. martā, stājoties ministra amatā, viņš pievienojās TP, taču šopavasar, kad valdību pameta TP ministri, lai saglabātu amatu, I. Dālderis kļuva par bezpartejisku pārstāvi un tobrīd apgalvoja, ka nevienā partijā nestāsies un rudenī gaidāmajās vēlēšanās nestartēs.

"Man kā konservatīvam cilvēkam to ir grūti saprast," Neatkarīgajai stāsta I. Rībena un turpina, "viņa biroju joprojām vada H. Demakovas biroja vadītāja Vita Cīrule, otrdien viņš darbā par preses sekretāri pieņēma Jauno Trīs brāļu un bijušo H. Demakovas ruporu – Elīnu Bīviņu."

Bijusī kultūras ministre savu jauno partijas biedru nenosoda, taču ir pārsteigta par JL lēmumu uzņemt partijas rindās I. Dālderi, kuru slavē S. Āboltiņa.

"Esam ļoti gandarīti par Dāldera kunga lēmumu pievienoties Vienotībai. Kultūras ministrs ir sevi pierādījis kā patriotisku, mūsdienīgi domājošu valstsvīru, kurš, būdams kultūras jomas profesionālis, zina kultūras dzīvā un radošā procesa nozīmi un spēj domāt ārpus birokrātiskām kategorijām," uzsver JL valdes priekšsēdētāja.

Uz Neatkarīgs jautājumu, kā I. Dālderis domā sastrādāties ar bijušo kultūras ministri, JL partijas biedri I. Rībenu, kura savulaik asi kritizēja nesamērīgi dārgo un iestājās par citas arhitektūras izvēli Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecībai, viņš atbild, ka situācija ir mainījusies.

"Pašlaik, īpaši pēc pēdējiem notikumiem LNB, kas parādīja, cik katastrofālos apstākļos atrodas bibliotēkas krājums, izpratne par jaunas, mūsdienīgas bibliotēkas ēkas nepieciešamību ir būtiski mainījusies un projekta īstenošana netiek apšaubīta. Gan premjerministrs V. Dombrovskis, gan finanšu ministrs Einars Repše, kas abi ir JL biedri, atzīst, ka pašlaik ir svarīgi racionālos termiņos pabeigt bibliotēkas būvniecību," stāsta I. Dālderis.

I. Rībena vien piebilst, ka viņa joprojām nesaprot, kā I. Dālderis, kurš, ja nu reiz ir tik mūsdienīgi domājošs valsts, kā to norāda JL vadītāja, vairāku gadu garumā iepriekšējā amatā nespēja atrisināt kādu jautājumu – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenā diriģenta Ginta Glinkas līgumu. Viņš par nekā nedarīšanu ik mēnesi saņēma vairāk nekā 3000 latu algu.