Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Ušakovs neredz iemeslus bailēm no ES dzīvojošo Krievijas pilsoņu pieauguma

© F64

Krievijas pilsoņu dzīvošana Eiropas Savienībā (ES) rada potenciālu, kā izvairīties no nākotnes konfliktiem, šodien ikgadējā biedrības "Baltijas Forums" konferencē sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

"Nav nekādu pazīmju baidīties, ka ES vai kādas atsevišķas valstis nespētu tikt ar to galā"

Ušakovs pauda, ka ir nepieciešams nošķirt to, ka rietumvalstīs dzīvo ne tikai Krievijas pilsoņi, bet arī cilvēki, kuru dzimtā valoda ir krievu valoda.

"Ir jārunā par simtiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu, kas dzīvo rietumos, kas ir aktīvi, nodrošināti, kas reprezentē dažādas Krievijas grupas. Tie ir cilvēki, kas dzīvo uz divām mājām un atšķirībā no 20.gadsimta viņi ir labs logs dialogam," sacīja Ušakovs, uzsverot, ka Krievijas pilsoņi un krievvalodīgie rietumvalstu iedzīvotāji nodrošina iespējas dialogam starp Krieviju un rietumiem. "Krievijas Federācijas cilvēku esība ES ir potenciāls, kā izvairīties nākotnē no konfliktiem," uzskata Ušakovs.

Viņš tāpat norādīja, ka ES dzīvo vairāki miljoni cilvēku, kuri ir ES valstu pilsoņi un kuru dzimtā valoda ir krievu. Politiķis akcentēja, ka par viņu labklājību atbild mītnes valsts un ES kopumā.

"Liels Krievijas pilsoņu skaits, kas dzīvo ES, nav nekas jauns globālajā pasaulē. Nav nekādu pazīmju baidīties, ka ES vai kādas atsevišķas valstis nespētu tikt ar to galā," uzsvēra Ušakovs.

Rīgas domes priekšsēdētāja ieskatā arī Latvija ir spējīga pati risināt šo jautājumu, pat neskatoties uz to, ka "saskaramies ar nacionālās kārts izspēlēšanu".

"Krievu esība ES ir tas aktīvs, kas ļauj pozitīvi skatīties uz nākotni, cerot, ka starptautiskās attiecības būs labas," sacīja Ušakovs.

Kā ziņots, konferencē šodien tiek spriests par krieviem ārpus Krievijas un attiecībām ar ASV. Pasākums pulcēs viedokļu līderus no Krievijas, ASV un citām valstīm.

Pirmajā dienas pusē paredzēts pievērsties galvenajai konferences tēmai "Krievi Rietumos", uzklausot Mūsdienu attīstības institūta (Krievija) sagatavoto ziņojumu, kuru prezentēs tā līdzautors Igors Jurgens, kā arī referātus par saistītām tēmām no Latvijas, Krievijas un Norvēģijas ekspertiem.

Konferences otrā daļa būs veltīta ASV un Krievijas attiecībām.